Ваксините като средство за укрепване на властта – случаят Израел

0
470

За Израел напоследък се говори само през призмата на бързата ваксинация, броят новозаразени, „зелените паспорти“ и „зелените коридори“ за туристите. „Случаят Израел“ обаче е интересен, защото ваксините се използват и за укрепване на политическата власт на Нетаняху, а коронавирусът – като аргумент за забрана на антиправителствените протести.

Протестите 

В края на септември миналата година израелският парламент въведе нови мерки във връзка с националната карантина, с които ограничава протестите срещу премиера Бенямин Нетаняху. Сред ограниченията беше изискването демонстрации да се провеждат на не повече от 1 километър от домовете на протестиращите и на групи от максимум 20 души. По този начин протестите реално бяха забранени.

Ограниченията бяха въведени след четири месеца протести с искане за оставката на Нетаняху, срещу когото са заведени няколко дела за корупция. 

Така израелското правителство се възползва от коронавируса, за да ограничи протестите и следователно – негативният тон срещу Нетаняху.

Ваксините

В края на годината, когато регулаторите в ЕС и САЩ тепърва одобряваха ваксините срещу коронавирус, в Израел имунизацията вече беше започнала. Впрочем, първият ваксиниран в страната беше именно премиерът Нетаняху.https://auto.offnews.bg/?widget=300x250bo

За кратко Израел се нареди на първо място в света по брой ваксинирани благодарение на ранния старт на кампанията, големия брой закупени препарати, както и големия брой доброволци, участвали във „Фаза 3“ от клиничните тестове на някои от препаратите. 

Успехът с ваксинирането пък е и основният аргумент на Нетаняху за преизбирането му на предстоящия вот в страната.

Нещо повече, ваксините се превърнаха в инструмент за отклоняване на вниманието от съдебното дело за корупция. В началото на месеца, по време на съдебното заседание по делото срещу него, той отрече обвиненията, определяйки ги като „лов на вещици“. Той не даде други коментари, което обаче не може да бъде казано за ваксините, които Нетаняху коментира почти постоянно.

Ваксините като оръжие

Метафората за ваксините като оръжие в „борбата с коронавируса“ в Израел има по-различен смисъл. Правителството до голяма степен е изключило от ваксинационната програма палестинското население, което допълнително изостря напрежението.

Израел обяснява действията си с временните мирни споразумения, по силата на които ваксинацията на палестинците не е отговорност на страната. ООН и други правозащитни организации разкритикуваха Тел Авив заради това.

И така, ако за израелците ваксинацията започна в края на миналата година, то първите ваксини в Ивицата Газа пристигнаха едва днес, съобщи по-рано Асошиейтед прес.

Оффнюз

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук