Ще глобяват пациенти, които не ходят на профилактични прегледи?

Обмислят глоба, ако не отидем на профилактичен преглед, както и мотивация, ако си направим такъв. Например, освобождаване на опреден брой здравни вноски, предаде NOVA.

„Процентът от пациентите, които идват доброволно на профилактичен преглед, е около 50. Това са хора, които са запознати с възможностите, които предлага здравната система за профилактика и превенция на тяхното здраве. Няма как на нас лекарите да ни бъде вменена и законодателна, и административна функция”, обясни в ефира на „Събуди се” д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар.

„Не мога да си обясня докога държавата ще вменява всякакви отговорности на общо практикуващия лекар. Ако се приеме, че ние сме тези, които ще изчистят авгиевите обори на здравната система, да кажем, че да, ние сме като един Херкулес, който може да свърши всичко. Но има си законодател, който е създал Закона за здравето. В него са предвидени санкции при неспазването му.

Моята работа е, когато пациентът дойде в кабинета, да го прегледам, да извърша необходимите изследвания и да поставя диагноза. Моята работа не е свързана с налагане на глоби. Това ще взриви системата. Отказвам да се занимавам с дейност, която няма нищо общо с лечебната”, обясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram