Гласят голяма секира за всеки собственик на жилище, решил да санира

„Няма държава по света, в която да съществува подобно чудо. Когато говорим за ландшафтно законодателство, не е зле да поговорим и за градската среда и за визуалните издевателства, които извършваме над нея“. Такава позиция изрази от страницата си във фейсбук министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

„Наближават местни избори. Кандидатите трябва да се обединят около категоричното и безкомпромисно прекратяване на практиката на частично саниране на жилищни сгради“, допълни той.

Oт години се обмисля забрана за частичното саниране на отделни апартаменти в сградите. Тази практика още повече загрозява външния вид на сградите, а освен това утежнява и конструкцията.

Външните стени на жилищните блокове са общи части. Ако някой реши да си сложи дограма или изолация, то всяко подобно решение трябва да се взема от общото събрание на етажната собственост.

Според чл. 185, ал. 5 от ЗУТ (Закон за устройство на територията) самоволно саниране може да се допусне caмo aĸo нe мoжe дa ce нaмepи дpyгo тexничecĸo peшeниe и oтгoвapя нa apxитeĸтypнитe, cтpoитeлнo-тexничecĸитe, caнитapнo-xигиeннитe и пpoтивoпoжapнитe пpaвилa и нopмaтиви и ce извъpши пo нaчин, нaй-блaгoпpиятeн зa зaceгнaтия имoт

Според експерти санирането може да доведе между 40 и 60% намаляване на разхода за енергия, като средната възвращаемост на вложените средства е между 6 и 8 години.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram