Четворната коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка, той отговори: кризисен пиар

В специална декларация от името на четирите формации в управляващата коалиция от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Декларацията е от името на управляващото мнозинство – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“. 

Той посочи редица мотиви за искането: „Призоваваме Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската Прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции“, посочи Гюров в декларацията. Последваха бурни аплодисменти в залата. 

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС: „Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова„, заяви Гешев. 

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва: 

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Според обвинението „този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България“. „Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото“, се казва още в позицията. 

От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. „Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“, завършва позицията. 

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram