Ченчев: Трябва да има тежко наказание срещу общинските ни съветници, които се сглобиха с ГЕРБ

„Това ще реши Националния съвет – дали да бъдат изключени. Ние получихме индикации именно от Ваня Григорова, която в интервюта каза, че вече имало разбирателство още преди да бъде свикан този ГС на БСП, на който някои подкрепиха предложението под формата на техническо решение. Тези, които бяхме против казахме, че избора на председател на СОС не е техническо, а политическо решение, а за него санкция е дал НС на партията и тя трябва да се изпълнява. За мен трябва да има тежко наказание срещу въпросните общински съветници. Те говориха за червени сватби, но тук мирише на брак по сметка. От една страна гласуваха за хората, срещу които тече дело и се жали избора на кмет за София. Жалят избора на кмет, а същевременно гласуваха за подкрепа на решение на кмета и неговата група. Това е пълен абсурд. След това пък ни сглобиха с ГЕРБ. Те казват, че не ламтели за постове и позиции, а имат 5 комисии.“

Това заяви народният представител от БСП Иван Ченчев в ефира.


По думите му цялата схема около избора в СОС е притеснителна. 

„Първото тайно гласуване е за избора на председател – очевидно е имало задкулисни договорки. Във „Възраждане“ очевидно има същия процес. Свършват тези процеси и уж е отпушена работата, а ПП излизат недоволни. После ГЕРБ взимат 5 комисии и изведнъж мнозинството става друго. В сглобката, в която се вкараха тези с вече свалено доверие от БСП не трябва да участват с ръководни постове в комисиите. Нека те да си решават вече. Росен Желязков, каза че политическите лидери от сглобката надвили партийното си его. Това е много страшно, защото ако имаше партийно его – нямаше да има сглобка. Защото всяка партия е с различни разбирания и каузи, а те следват личното си его за постове и позиции“, добави социалистът.


Според него има нестабилност, защото ако утре ПП се разсърдят пак на някого и новоизбрания председател в СОС хвърли оставка – всичките тези ходове ще се окажат безсмислени. „БСП в национално ниво 5 пъти отидохме на избори и отказахме да участваме в сглобката. Истината е следната – в решението на НС пише не само коалиции и сглобки, но и срещу сформиране на мнозинства. Както и нарушиха решението като не издигнаха Диана Тонова за председател на СОС“, категоричен бе депутатът от БСП.


„Това, което се случва с ротацията ние го говорим от 5-6 месеца. Всички хора са свидетели на договорки и пазарлъци. Как така не стана дума за една политика? Стигнахме до там, че в независимите регулатори ще има партийни кандидатури. В парламента в предложихме комисия, която да наблюдава всичко около изграждането на многопрофилната детска болница. През 20-та година вече гласувани 100 милиона ги няма. И в зала те отхвърлиха това предложение“, каза в заключение Иван Ченчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram