Нови рокади в командването на ВСУ направи Зеленски

След оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, обявена тази седмица, продължават новите назначения в командването на войските.

Президентът Володимир Зеленски одобри новите назначения, като съответните укази са публикувани на официалната страница на украинското президентство.

Генерал-лейтенант Александър Павлюк, до този момент заемал длъжността заместник-министър на отбраната, е назначен за командващ Сухопътните войски – тази длъжност беше заемана от Александър Сирски преди назначаването му за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Сергей Наев е освободен от длъжността командир на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна. Съгласно президентския указ на този пост е назначен Юрий Содол.

Игор Скибюк поема десантно-щурмовите сили, заменяйки на тази позиция Максим Миргородски.

Игор Плахута е назначен за командир на силите за териториална отбрана.

Още със смяната на Валерий Залужни Зеленски даде заявка за сериозни кадрови промени в цялото ръководство на украинската армия, която вече втора година дава отпор на руската агресия.

Той мотивира кадровите промени със „стагнацията на въоръжените сили на Украйна на фронта и необходимостта от рестартиране“ не само на ръководството, но е на цялата картина на фронта.

Вчера Володимир Зеленски назначи с укази полковник Вадим Сухаревски и полковник Андрий Лебеденко за заместници на новия командващ Олександър Сирски. Отговорностите им съответно ще бъдат безпилотните системи и развитието на използването на дронове и иновациите, по-специално технологичния компонент на армията и бойните системи. Ден преди това генерал-майор Анатолий Баргилевич бе назначен за нов началник на Генералния щаб.

Самият Валерий Залужни в една от последните си изяви като главнокомандващ – публикация за CNN – обоснова необходимостта за промяна на стратегията на украинската армия с оглед тактическата ситуация.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram