Цяла нощ пазиха Паметника на Съветската армия

Представители на политическите формации „Левицата“ и „Възраждане“ цяла нощ пазиха Паметника на Съветската армия. „Левицата!“ направи палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия вчера, а вечерта представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ също дойдоха пред паметника. В сравнение с вчера има двойно повече палатки и шатри пред паметника, съобщава БТА.

От „Левицата“ и „Възраждане“ са направили дежурства и 24 часа ще има хора в палатковия лагер пред паметника на Съветската армия, каза за БТА Мая Манолова от „Левицата“. По думите ѝ властта се страхува от гражданското недоволство. Ще бъдем тук, докато премиерът акад. Николай Денков и правителството се откажат от премахването на паметника, заяви тя.

Бутането на паметника на Съветската армия и опитите да бъдат преименувани улици е в пълен разрез с настроенията на гражданите, смята Манолова. Всяко посегателство на десницата да демонтира историята ще срещне сериозен отпор, каза още тя.

През 2019 г. в предишната кметска кампания беше поет ангажимент, че всички важни въпроси за столичани ще бъдат решавани чрез местни референдуми, посочи Манолова. „Този слугинаж на чужди посолства, които да ръкопляскат на тези антинародни действия, трябва да срещне народния отпор и го среща“, коментира още тя. Според Манолова идеята за премахването на паметника е с цел да бъдат натрупани дивиденти за предстоящите местни избори.

Има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия, каза за БТА областният управител на София -град Вяра Тодева. Искаме всичко да е законно и изрядно, допълни тя. С решение на Министерския съвет  от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“ в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

Източник: БТА, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram