Какво иска САЩ: да вкараме СМакедония в ЕС, да наложим цензура на неудобните медии, да даваме още на Украйна

Автор: Виктор Блъсков, „Труд“

Два туита излязоха в социалната мрежа Туитър относно един телефонен разговор – между Мария Габриел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. В няколко реда се казва съвсем в прав текст какво иска САЩ от България. Габриел казва, че са обсъдили с Блинкен приоритетите на българското правителство, а от своя страна Блинкен добавя какво са обсъдили. Подобна прозрачност си заслужава да се извади на преден план.

Може би най-важното е, че няма никакво съмнение, че САЩ продължава да настоява за Република Северна Македония в Европейския съюз на всяка цена. Един от приоритетите, който посочва Блинкен е “насърчаване на просперитет в региона чрез разширение на Европейския съюз”. На дневен ред за разширението на Европейския съюз е влизането на Албания и Република Северна Македония, предвид, че преговорите с Турция и Сърбия не напредват сериозно в момента. 

Защо държавният секретар на САЩ има подобно участие в решенията на Европейския съюз – оставяме на читателя да реши.

Другото, което има значение, е изказването на Мария Габриел за “борба с дезинформацията”. Тази фраза навлиза в пространството от няколко месеца, а вече имаше заявки за пилотни програми. На практика – от САЩ казват, че сме жертви на руска пропаганда и руската пропаганда трябва да се пребори. Методите вече са ясни, защото се прилагат в Америка с цел цензура на консервативните мнения.

Най-популярният е създаването на служба, която оценява уебсайт според това колко е “чист” за рекламодатели, а после рекламодателите се поощряват да рекламират само в “чистите” сайтове. Например “Бъзфийд”, който публикува лъжлива история за разговорите на Доналд Тръмп с Русия, има 100/100 рейтинг и се препоръчва на рекламодатели, а уебсайтът “Дейли Уайър”, който публикува консервативни мнения, около 69/100.

Има, разбира се, и други методи. Как точно ще подходят, не е ясно, но Блинкен и Габриел дават ясна заявка, че това е в основата на приоритетите.

Разбира се, не може да се мине и без друг от основните приоритети на САЩ – допълнителна помощ към Украйна и диверсификация на енергийните доставки. Интересното тук е, че Блинкен вижда нуждата да се обсъжда това малко над година преди новите президентски избори в страната му, когато неговият пост ще е под въпрос.

Накрая трябва да се отбележи – тези приоритети на САЩ може да търпят промяна. Доналд Тръмп засега има сериозен шанс да спечели номинацията на Републиканската партия и да се бори за президентството през 2024 година, а дори в Демократическата партия Робърт Кенеди-младши набира скорост и изглежда, че не подкрепя визията на сегашното правителство. Изборите са през ноември 2024 – а ако се очертае да има избори между Кенеди и Тръмп, ще трябва Блинкен много спешно да преосмисли отношенията си към държавите от Източна Европа.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram