Трима пациенти в Хасково са изследвани за коронавирус

Трима пациенти със съмнения за заразяване с коронавирус са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Хасково. От здравното заведение съобщиха, че от хората са взети проби, които са изпратени за изследване в София. Резултатите се очакват. Преди дни у нас пристигнаха реактивите, които позволяват пациенти да бъдат изследвани за заразяване с мутиралия щам на коронавирус, чието разпространение тръгна от китайския град Ухан.

Тримата болни в Хасково са изолирани в инфекциозното отделение на многопрофилната болница. И тримата са се завърнали от пътувания в Азия. Двама от болните са семейство от Хасково, което е било на почивка в Тайланд. Те са насочени към инфекциозното отделение от личния си лекар миналата седмица, съобщи бТВ. Третият е мъж от Хасково, който на 22 януари се е завърнал от Шри Ланка, където е работил. В началото на февруари той се е почувствал зле, а ренгенът е показал пневмония. Заради рисковия район, от който се връща, той също е насочен за лечение в болницата.

Според началника на инфекциозното отделение в Хасково д-р Красимира Кинова не става дума за коронавирус, но са взети превантивни мерки.

Към 3 февруари потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус хора са 17 391 по данни на Световната здравна организация. От тях 153 са извън Китай. Потвърдените смъртни случаи са 361. Потвърдено е също така за пациенти, които успешно са се излекували от вируса. Симптомите му са кашлица, висока температура и отпадналост, а при по-тежки случаи – затруднено дишане.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram