Целият състав на Държавната комисия по хазарта беше сменен

Автор: www.svobodnaevropa.bg

Министърът на финансите Владислав Горанов подмени изцяло състава на Държавната комисия по хазарта. На сайта на министерството, което съобщи новината, не се посочват причините за това действие. За председател на институцията в понеделник беше назначен досегашният шеф на кабинета на самия Горанов – Георги Йорданов.

Промените идват дни след задържането на досегашния председател на комисията по хазарта Александър Георгиев. През миналата седмица той беше обвинен в длъжностно присвояване и впоследствие пуснат под гаранция от 40 000 лева. Арестът му дойде на фона на обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков и внесения законопроект за национализиране на бизнеса с частните лотарии, чийто собственик е Божков. Властите заявиха, че години наред частните лотарии са плащали по-малко данъци от държавната, с което са ощетили бюджета с няколкостотин милиона лева.

В понеделник Александър Георгиев беше освободен от поста си по негова молба.

Новоназначеният председател на комисията по хазарта Георги Йорданов ще заема този пост временно, до намирането на титуляр. Йорданов е началник на кабинета на министъра на финансите Владислав Горанов от 2014 г. Преди това е работил 4 години като държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в МФ през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

В Държавната комисия по хазарта, която е съставена от представители на различни министерства, в понеделник бяха назначени Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram