Тагарев обеща увеличение на разходите за отбрана до 2% в следващия бюджет

През 2024 година бюджетът за отбрана ще нарасне до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи министър Тодор Тагарев във Варна, цитиран от БТА.

Ситуацията в Черно море подчертава важността на Военноморските сили, които ще получат приоритет. Министърът изрази увереност, че способностите на военния флот ще се подобрят, въпреки липсата на достатъчно наблюдения за оценка на тяхната дейност.

Тагарев заяви, че тази година заплатите на военнослужещите ще се повишат с 10%, но за преодоляване на недостига на кадри ще се изготвят комплексни решения. Увеличение на възнагражденията отразява ангажимента на правителството и

Народното събрание към армията, почдерта той.

Относно проекта за F-16, министърът посочи, че три машини вече са в процес на производство и планира да посети САЩ през есента, за да наблюдава напредъка на проекта.

Тагарев настоятелно призова за спиране на спекулациите за военно участие в Украйна, като заяви, че няма нито намерения, нито обсъждания относно такива действия.

Във Варна снощи министърът на отбраната участва в събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили на България. Събитието беше почетено от висши офицери, началник на военния флот и много граждани. Днес честванията ще продължат с ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Военноморското училище в града, по случай 144-годишнината от създаването на ВМС.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram