Съдът отхвърли жалба на „ГЕРБ – СДС“

Съдът отхвърли жалбата на коалиция „ГЕРБ – СДС“ срещу решението на ЦИК за машинното гласуване и начина на отразяване на вота на гражданите. Решението на ЦИК е да Методическите указания по прилагане на Изборния кодекс за СИК и е от 28 юни, а ГЕРБ оспорват няколко точки.

Най-важната от тях е по попълването на протокола от СИК и преброяването на контролните разписки. Според Върховните магистрати доводите на оспорващата страна не са основателни и няма нужда преди опаковането на контролните разписка те да бъдат преброявани.

Текстът на чл.271, ал.1 от ИК разпорежда, че след приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване в избирателната секция чрез отпечатване на протокол от системата при спазване на разпоредбите на този раздел по ред, определен от ЦИК. ВАС заявява, че недвусмислено от тази разпоредба следва извод, че единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата. Протоколът на секционната избирателна комисия е единствения официален документ, който удостоверява броя на подадените гласове.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram