Стоп на малтретирането на коне и магарета искат в петиция

„Движението на каруци с коне по натоварени улици и булеварди на градовете създава редица предпоставки за ПТП и причиняване на вреда на участниците в пътното движение, както и на самите животни използвани за транспорт.

Каруците не отговарят на условията за изправност и движение по пътищата, не са обозначени със светлоотразителни знаци, нито имат подходящи за сезона гуми.“

Това се казва в петиция, с която граждани настояват за забрана за движението на каруци по пътищата на територията на Република България и малтретирането на коне и магарета.

„Животните се гледат в противоречие на Закона за защита на животните, където е описано, че собствениците им са длъжни да осигурят подходящи условия за живот на гръбначното животно, което включва подслон, храна, питейна вода и липса на физическо насилие, което е подсъдимо и наказуемо с лишаване от свобода и/или парична глоба.

Водачите на каруци извършват редица нарушения съгласно Закона за движение по пътищата, Закона за защита на животните и моралните ценности на държава членка на ЕС“ – се изтъква още в подписката.

В нея се посочва също така, че престъпленията на водачите на каручи биват умишлено незабелязани от МВР и БАБХ  и всички отговорни институции.

„Катастрофите между каруци и между каруци и други МПС-та са често и кърваво явление, на което има редица свидетели. Въпреки всички гореопоменати проблеми, институциите отказват да вземат отношение по този наболял проблем“ – изтъкват авторите на петицията.

Сред исканията им е да се приеме подходяща наредба, засягаща движението на каруци по булеварди, градски улици, магистрали, тангенти, първокласни и второкласни пътища, където се крие риск за животното или участниците в движението. Също така да се поставят пътни знаци, обозначаващи забрана за движение на каруци на съответните места.

Настоява се и за спешно разширяване на дейността на софийското ОП „Екоравновесие“, закупуване на допълнителен терен и изграждането на конюшни с цел прибирането и обгрижването на пострадали коне и такива в риск.

Впрегатните животни, които не са регистрирани и  нямат документ за собственост, следва да се изземват и да се настаняват в НПО институции и общинско/държавно съоръжение/приют, който да бъде изграден.

Призовава се и за спешна реформа на звено „Зоополиция“ към МВР с цел адекватното му функциониране и полезност на обществото.

Десант нет

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram