Служители на ДАИ излязоха на протест

Региони > Пловдив

Служители на ДАИ в Пловдив излязоха на протест: Нямаме дори столове, където да седим

Диана Бикова

10:41 / 19.07.2023

169

© Фокус

ГАЛЕРИЯ

Служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ предприеха едночасова предупредителна стачка в Пловдив. Протестът е с три основни искания: изравняване на заплатите на служителите, увеличение на възнагражденията с 50% и разкриване на минимум 200 щатни бройки за инспектори в отдел „Контрол“, предаде репортер на „Фокус“

В агенцията има дискриминация – за една и съща длъжност и позиция се получават различни заплати и настояваме за равно възнаграждение, съобщи Александър Иванов, председател на КТ „Подкрепа“ в ИААА.

Вече една година синдикатите преговарят с работодателя, дори са минали през арбитраж, но проблемът не е решен и няма резултат. Предупредителната стачка днес е в Пловдив, а утре ще бъде в София. 

Служителите искат да се подобри материалната база, тъй като от 2006г. не са купувани нови коли, нямат и столове в кабинетите. Настоява се да се назначат най-малко още 200 служители, защото в момента екипът е под санитарния минимум.

„В ЕС на 10 000 човека има от 3.5 до 4.5 инспектори, а тук сме 0.0005. Територията, която контролира дирекцията в Пловдив, обхваща Смолянска, Пазарджишка и Пловдивска области, а сме три екипа“ – уточни Иванов.

Заплатите в ИААА варират от 785 до 1633 лева за специалист и от 970 до 1000 за  инспектор. Не се плаща клас прослужено време. 

Според закона за уреждане на трудовите спорове в 7-дневен срок работодателят трябва да покани протестиращите на разговор. Ако това не се случи, следващата седмица ще има ефективна стачка с намален капацитет на работа, предупреди Иванов.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram