След 18 януари може поетапно да върнат по-големите ученици в училище

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата, където разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от I до IV клас се върнаха отново в училище. 

„Следващите седмици ситуацията с коронавируса у нас може да се подобри, може да се влоши. Ние се надяване да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените, на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вариант на редуване на учениците от V до ХII клас – една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат“, заяви Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

Голямото мнозинство от родителите са за завръщане на децата, каза Вълчев. По думите му обучението от разстояние е временна компенсаторна алтернатива, то не може напълно да замести обучението в реална класна стая, но се налага, когато няма друг изход. „В случая преценихме, че връщане на децата от подготвителна група, 1-ви до 4-ти клас е разумно, има и подобрение на епидемичната ситуация, но то не е достатъчно да върнем всичките ученици. Малките деца в по-малка степен са преносители на вируса и не е коректно спрямо тях да бъдат обвинени“, каза Вълчев. 

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram