Свежи критерии и патриотични етикети за родните млечни продукти

Министерство на земеделието, храните и горите подготвя промени в наредбите, касаещи етикетирането на млякото и млечните продукти. На брифинг пред журналисти ресорният заместник-министър на земеделието Крум Неделков обясни, че промените касаят защитата на българските производители на суровини от животински произход, както преработените продукти.

Подготвени са следните промени в някои наредби – в наредбата за специфичните изисквания към млякото и млечните продукти се въвежда наименованието „Свежо прясно мляко“. Готовата продукция ще се затваря в рамките на 48 часа след издояване на суровото мляко и ще бъде без обработка. Срокът на годност ще е 7 работни дни, като „Свежото прясно мляко“ ще е с лека пастьоризация.

В наредбата ще се въведат продукти с наименование „Бяло сирене“.

В критериите за кашкавала ще бъдат въведени изисквания в наредбата да се произвежда от сурово прясно мляко, а самият процес на производство да бъде непрекъснат. По този начин ще се избегне влагането на заготовки в неговото производство. В етикетирането на млякото и млечните продукти ще се посочва още страната и мястото на произход на използваните суровини.

Създава се и наредба, с която браншовите организации да поставят лого с националния флаг на България за продукти, които са произведени у нас.

Изготвена е и наредба, която с проект на постановление на Министерски съвет с централния регистър на БАБХ за дистрибуция на храни, който ще е съществен елемент от цялата проследимост по веригата. Действието на такава наредба ще преустанови нарушенията в търговските вериги и стоката, която се продава там.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram