Розопроизводителите: Искаме помощ и безлихвени кредити

Розопроизводителите да бъдат включени сред браншовете, които ще получат подпомагане във връзка с извънредната мярка за Covid 19, в това число и право на безлихвени кредити за бранша.

 Това са два от основните въпроси, обсъждани на среща в Парламента с председателката на Комисията по земеделие Мария Белова, съобщават от Пресцентъра на Обединените земеделци.

 В срещата, проведена по инициатива на ПП Обединени земеделци са участвали представители на Обединените земеделци, Националния клонов  съюз на производителите на етерично-маслени култури, розопроизводители, кметове и  експерти от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Повод за срещата  са проблемите на на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на производството и реализацията на продукцията от маслодайна роза.

Сред темите на дискусията са били и ниските изкупни цени на килограм розов цвят тази година и проблемите във връзка с пандемията от Covid 19 за розопроизводителите.

От Обединени земеделци настояха за допълнителна подкрепа във връзка с извънредната ситуация и кризата с Covid 19.

От партията препоръчаха всяка година преди розобера всички заинтересовани страни да обсъждат препоръчителна минимална изкупна цена на розовия цвят, за да не се стига до злоупотреби и спекула.

Дискутиран беше и въпросът за наемането на берачи за кампанията. Зара Клисурова коментира, че решението, взето от МЗХГ и Министерството на труда и социалната политика, за 14 дена безвъзмезден труд  в сектор “Селско стопанство” не е достатъчно ефективно в момента.

На срещата стана ясно, че се обсъждат и възможности за допълнително компенсиране на розопроизводителите във връзка с пандемията. 

Дискутирана е и възможността за изработването на Експортна стратегия, която да бъде адресирана към експорта на крайни продукти от розов цвят.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram