Родната прокуратура иска още информация от САЩ заради ”Магнитски”

Родната прокуратура поиска от Вашингтон още информация за санкциите, наложени от САЩ по закона “Магнитски”. Под ударите му попаднаха три основни фигури в обществено-политическия живот у нас – Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Причината – обвинения в корупция.

Българската прокуратура се самосезира веднага след обявяването на списъка със санкционираните лица от Държавния департамент на САЩ, като новината за това бе съобщена на пореден извънреден брифинг. По отношение на Пеевски държавното обвинение обясни, че проверки през годините е имало, но не е открито нищо нередно. Сега въпросните проверки щели да бъдат анализирани. 

Върховната касационна прокуратура е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация за санкциите по закона “Магнитски” – искат детайли за причините, поради които Божков, Пеевски и Желязков са били вкарани в списъка. Това, разбира се, може да е нужно за пълно и обективно разследване. Съществува обаче и съмнение в обективността на съдебната система у нас и принципите, по които работи върховенството на закона в страната. Съмнението се поражда от не един и два доклада. 

Не е съвсем ясно дали от Държавния департамент на САЩ биха отговорили на такава молба, за да предоставят доказателства, подробности, мотиви. ФрогНюз припомня, че Стив Ханке (а и не само) обясни, че практиката на Вашингтон не е такава и доказателства не се предоставят. Санкциите обаче са резултат от щателна проверка, която стъпва върху факти. 

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram