Държавата е купила на Гешев мултитемпературен охладител за вино за 3249 лв

Държавата е купила за шефа на обвинението мултитемпературен охладител за вино. Това е специален вид хладилник, който се ползва предимно от сомелиери или заведения. Стойността на покупката е 3249 лева. А разходите за подобна покупка, според юристи, не са “присъщо-необходими”.

Това съобщава „Свободна Европа“, след като е получила отговор на запитване на медията до МС относно разходите за  резиденцията, в която живее  главния прокурор . От него става ясно:

48 204 лева. Точно с толкова бюджетни пари правителството, по времето на третия мандат на Бойко Борисов, е обзавело ползвания от главния прокурор Иван Гешев държавен имот в резиденция “Бояна”. В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели.

За да обитава резиденцията, Гешев плаща по 100 лева на ден, което прави наем от около 3100 лева месечно. Според данните, предоставени от служебното правителство, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията на 29 юни 2020 г. Непосредствено преди това в Дом 5 са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Паралелно с ремонта, се оказва, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е закупено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев.

В това време е изработена и монтирана поръчкова кухня, а към нея са закупени всякакви необходими електрически уреди – плот за вграждане, хладилник и фризер, с необходимите корпусни облицовки.

Поръчани са също така пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветление и открит скрин. Впечатление прави, че за Дом 5 Министерският съвет е поръчал шест различни видове открити и закрити композиции гардероби. Единият от гардеробите е седемкрилен, а друг – шесткрилен

Според интериорни дизайнери, с които Свободна Европа се свърза, подобна поръчка на различни по обем мебели за съхранение се прави, когато се оборудва отделна гардеробна стая.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram