Родители на бунт и у нас срещу маските в училище

Родители организират в социалните мрежи масово недоволство срещу носенето на маски от децата в училище. Техният призив е:

„В понеделник, 14.09.2020 г. от 12:00 ч. ви очакваме пред РУО Бургас, за да изразим заедно несъгласието си за безумните мерки, предвидени за новата учебн година.
Не на маските в училище! Осъзнаваме притесненията на част от родителите, свързани с истерията К19, и се опитваме да ги разберем. Вече излязоха множество проучвания, включително на учените от Станфорд, за вредата от носенето на маски, особено при децата. Психолози изразиха експертното си мнение за психическите травми, които могат да нанесат мерките у децата.
ИСКАМЕ БЕЗУМНИТЕ МЕРКИ ДА БЪДАТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ, А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Искаме всеки родител и дете да прецени дали да носи маска, или не, като отказът да не носи никакви рестрикции и репресии за детето и родителите му. Искаме нормален учебен процес. Училището е място за УЧЕНЕ!
Маршрутът е РУО Бургас-РЗИ Бургас“.

Протести ще има в и София, като недоволните ще бъдат пред сградата на МОН на 14 и 15 септември.

Дни по-рано, преди началото на учебната година напрежение възникна и в Гърция.

Родители заплашват учителите със саморазправа, ако принудят децата да носят маски в клас, съобщи председателят на учителския съюз Танасис Кикинис. В същото време много родители са се обърнали към съдебните власти с искане за отмяна на задължителните маски с мнение, че се нарушават правата на учениците. Други изискват официален документ от училищните власти, че маските не се отразяват на здравето на децата.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram