Елена Йончева: През октомври в Европейския парламент ще има дебати за България в пленарна зала. Подготвям резолюция

В пленарната сесия на Европейския парламент през октомври (5-8 октомври) ще има дебати за България. Работя за това да има резолюция  – нещо изключително важно, което се прави за държави, които са в критично положение. Ще има конкретни последици, правителството не трябва има илюзии. Това заяви евродепутатът Елена Йончева в „Тази сутрин“ по bTV.

След резолюция от Европейския парламент, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат подаде оставка, припомни Елена Йончева пред bTV. До разглеждането на ситуацията в Малта в пленарна зала се стигна, след като преди това премиерът беше изслушан в мониторинговата група за демокрация заради убийството журналистката Дафне Галиция.

Същата група покани и премиерът Бойко Борисов на заседанието си на 28 август, но българският министър-председател избяга, каза Йончева. Вместо това изпрати други представители на държавните институции. Депутатите от групата не са били доволни от изслушването и са изпратили допълнителни писмени въпроси.

България е част от дебатите в ЕС благодарение на протестите в София и на нашата работа тук, каза още Елена Йончева. „Само преди година, когато говорех в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE), за авторитаризъм в България колегите бяха изненадани“, сподели евродепутатът. Йончева посочи още, че след дебатите в пленарното заседание през октомври на България ще се гледа по друг начин. „Европейската комисия има своите механизми да регулира, включително и със спиране на еврофондове, затова Бойко Борисов трябва да си отиде. Важно е да не се допускат нови „борисовци“, каза още тя.

Елена Йончева разказа, че редовно информира колегите си от LIBE и от Прогресивния алианс на социалистите и демократите за ситуацията в страната. Те са запознати и с аудиозаписа, в който Борисов показва, че няма разделение на властите, заплашва да унищожи бизнес на човек, който не се съобразява с него и да „изгори“ политически опонент, както и със сигнала за аферата с къщата в Барселона. Има и позиция на групата на социалистите и демократите, призоваваща за независимо разследване на аудиозаписа. 

Попитана за предстоящите избори за председател на БСП, в които сегашният председател Корнелия Нинова се бори за нов мандат, Йончева каза, че е много разтревожена от процесите в партията. „За първи път в БСП няма дебати. Тези избори са много странни, след тях ще започне големият дебат какво се случва в БСП. Не е въпросът кого ще подкрепиш, въпросът е кой с каква платформа излиза на тези избори“, коментира Йончева. БСП е демократична партия и дебатът би трябвало да е един от силните инструменти в тази партия според нея. „Бойко Борисов е този, който бяга от дебат. Не искам БСП, която е най-голямата опозиционна партия, да върви по стъпките на господин Борисов и да се превърне в подобна партия“, заяви още тя.  

Йончева посочи, че трите сигнала, които внесе през май 2019 г. до главния прокурор, сред които и този за аферата „Барселона“, не са подписани от Корнелия Нинова. По случаите още няма развитие.

Според Йончева Бойко Борисов се страхува от аферата „Барселона“, защото тя може да бъде разнищена на европейско ниво. Тя показа копие на сигналите до прокуратурата и посочи – „тук са пътеките, по които може да се стигне до Бойко Борисов“.

„На думи Корнелия Нинова се бори срещу корупцията. Аз й вярвах, защото тя винаги ме е подкрепяла в битката ми срещу корупцията, винаги е стояла зад мен. Аз смятах, че това ще доведе до конкретни резултати. До момента, в който тези три конкретни сигнали срещу Бойко Борисов до прокуратурата бяха подписани само от мен. Да сте чули от страна на госпожа Нинова коментар за аудиозаписа на Борисов? Не беше продължена и темата за независима експертиза на пътната настилка“, каза Йончева. Именно големите инфраструктурни проекти са източник на корупция в България. При среща с Йончева генералният директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала я увери, че такива проверки на качеството на пътното строителство се правят и са възможни. 

„Не разбирам защо БСП трябва да се присъединява към протестите. БСП е най-голямата опозиционна партия, тя трябваше отдавна да води тези протести, тя трябваше отдавна да изкара хората на улиците, за да ги поведе. Ще ви кажа защо според мен това не се случва – защото хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията“, коментира още тя пред bTV.

Според евродепутата – за да може ГЕРБ да бъде победена, България трябва да има силна лява партия със силен лидер, на когото хората вярват.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram