РЕШЕНО: Парламентът ще разследва полицейското насилие и подслушването на протестите

Депутатите решиха да се създаде временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Вносител на предложението беше адв. Николай Хаджигенов и група народни представители от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Със 188 гласа „за“ депутатите решиха да се създаде парламентарна комисия, която да се занимае с полицейското насилие по време на протестите през лятото на миналата година, както и с подслушване, но и използване на други специални разузнавателни средства срещу политици от опозицията.

Не бе прието предложението на ГЕРБ-СДС комисията да проучва и насилието срещу полицаи от страна на протестиращи. Маноил Манев поиска и комисията да се занимае с незаконни подслушвания по време на предизборната кампания. Причината, която посочи, е, че членове на ГЕРБ са били привиквани „по анонимни сигнали“.

По време на дебатите за създаване на комисията ГЕРБ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ влязоха в пряк спор.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram