Христо Проданов, БСП: Правителства с плаващи мнозинства са най-добрата хранителна среда за корупция и за лобистки закони

БСП ще определи дали ще бъде част от управлението или в опозиция, когато има ясно разписани приоритети

„Председателят на парламента беше избран с гласовете на трите нови партии, с подкрепата на добре познатото старо ДПС, така че и без гласовете на БСП може да се състави правителство. Въпросът е какви са целите и приоритетите на това правителство и дали наистина искаме да направим промяна или да направим една подмяна. Има индикации, че ще получим покана за официална среща, на която ще обсъдим именно тези приоритетите. На практика те са най-важното нещо, което трябва да се случи в 46-то Народно събрание, за да има едно стабилно правителство, което да има силата да направи сериозни реформи. Правителства с плаващи мнозинства са най-добрата хранителна среда за корупция и за лобистки закони.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на България он еър. Той допълни, че БСП настоява да има правителство, но то да е с ясна подкрепа и ясни приоритети за това какво ще се случи.

За БСП приоритетно е всичко това, което левицата е заявила в предизборната си платформа, но е ясно, че когато разговарят няколко партии, трябва да има отстъпки. Относно приоритетите, които са червена линия и не бива да се пресичат, според социалиста ще бъдат определени на Националния съвет в неделя. „Основният приоритет, който е бич за българското общество, това са ниските доходи на хората. Ние сме на последни места по всичко в Европа. Това е основно за БСП, така че най-вероятно ще бъде една от червените линии, които не бива да пресичаме по никакъв начин“, категоричен бе той.

В предаването “Денят он еър“ Христо Проданов заяви, че БСП ще определи дали ще бъде част от управлението или в опозиция, когато има ясно разписани приоритети и част от тях са приоритетите на левицата.

Споменаването за преизчисляване на пенсиите от “Има такъв народ“ Христо Проданов определи като добро послание, което БСП приема като положително и като стъпка в правилната посока във връзка с диалог и разговори за това, което предстои за България.

„Генезисът на правителството ще бъде ясно от това как ще бъде съставено. Ако се прави с малцинство и с неясна подкрепа, то тогава правителството ще е нетрайно и ще е вредно за България. Тоест моделът, който досега съществуваше, може да продължи по същия начин. Ние искаме наистина ясна, коренна промяна. Това става с ясни приоритети и ясна подкрепа“, категоричен бе социалистът.

По думите му ако се стигне до връчване на трети мандат на БСП, левицата ще отправи покана за широк дебат и разговор отново във връзка с приоритетите, така че да има стабилно правителство, което да извършва реформи. „Ние имаме нужда от сериозни реформи в здравеопазването, в образованието и в други сфери, а едно правителство на малцинството не може да ги извърши“, каза още той.

Христо Проданов обясни какво съдържа пакетът за социални мерки, които левицата внесе за разглеждане: „Преизчисление на пенсиите, 10 минимални работни заплати за раждане на второ и трето дете при осигуряващи се родители, промени в Закона за местните данъци и такси, така че да отпаднат таксите за детските градини и ясни.“ Той допълни, че приоритетите на БСП са свързани с напълване на джоба на хората, тъй като досега са се пълнили шкафчетата на управляващите.

Социалистът припомни разкритията на служебното правителство във връзка с преразпределението на средства без обществени поръчки в размер на 8-10 млрд. всяка година, а това, което предлагат от БСП струва около 1.5 млрд. годишно.

„Шоуто най-сетне трябва да приключи, тъй като политиката не е шоу. Правителството на ГЕРБ не входира Плана за възстановяване и устойчивост в Европейския съвет, служебното правителство го е представило за обществено обсъждане преди няколко дни, но истината е, че само две страни, от които едната е България, не са представили своите планове. Някои от държавите са усвоили част от средствата, но ние се забавихме и виновни за това са ГЕРБ и политическото безвремие“, обясни Христо Проданов.

Според социалиста ниската избирателна активност е сигнал от българските граждани, че хората нямат доверие в системата, затова работата на сегашното Народно събрание е да промени тези нагласи на хората. „Ниската легитимност, на който и да е орган, води до плахи действия от страна на правителство и парламент“, категоричен бе той.

Според Христо Проданов нови, трети избори, биха се отразили пагубно на България. „Хората са изморени и отчаяни, а също така има много важни въпроси, които трябва да се решават.“ Той припомни и вече обявената преди два месеца подкрепа на левицата за втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова.

Христо Проданов заяви, че на предстоящия пленум на партията, освен червените линии, ще бъде направен и анализ на резултатите от изборите, както и какви са причините за слабия резултат.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram