Ретроспективна изложба в „Двореца“ разказва за производството на розово масло в миналото

„Аромат от България – спомени от близкото минало“ е заглавието на най-новата изложба, която Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик представя в Учебен център по изкуства, предаде репортер на „Фокус“. В експозицията са включени черно-бели фотоси и експонат на старинно пособие за добиване на розово масло, известно като „гюлпана“.

Маслодайната роза (Rosa damascena) е един от символите на България, а розовото масло е един от най-разпознаваемите български продукти на световните пазари. Привнесена от Близкия Изток преди векове, розата намира своя нов дом в долината между Стара планина и Средна гора. Благоприятният климат и богатата почва променят първоначалната структура на растението, придавайки уникален аромат, а добиваните розово масло и розова вода са с несравними качества.

България е основен производител на розово масло. Началото датира отпреди повече от 400 г., а първоначалните съдове за преработка са представлявали примитивни казани, нагрявани на огън. Посетителите на изложбата ще могат да усетят аромат на истинско розово масло и розова вода.

Официалното откриване е на 16 юни от 17:30 ч. Изложбата ще гостува в Архитектурно-парковия комплекс до 30 юни.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram