Радев поиска от Петков/Василев да чуе позицията им за РС Македония. Те не отговориха

Започнаха консулатциите при държавния глава за съставяне на правителство.

Първи на „Дондуков“ 2 за разговор с държавния глава отидоха в 9 часа представители на ПП.

Във встъпителното си слово Румен Радев поиска от ПП да чуе позицията им за Република Северна Македония.  Той настоя да узнае какво мислят от ПП за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, идентичността, историята и култура в темата Република Северна Македония, защото обществото ни очаква последователни действия от българската дипломация.

Но такава позиция от страна на ПП не бе оповестена публично.

„За нас е удоволствие да ви приветстваме в президентската институция. Поздравяваме ви с изборната победа. Осъзнавате каква огромна отгвороност е това. Тази година проведохме три избора за НС. В резултат на тези избори, връчвам първи управленски мандат на различни представители на политическите групи. Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява. Служебните правителства стабилизираха страната, показаха, че може да има единодействие. Едно ефективно управление може да съществува само, ако има вазимно уважение. Времето на едноличната управленска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено“, обърна се президентът към представителите на партията.

В отговор Кирил Петков посочи, че е наясно с необходимостта от работещо правителство и парламент. „Искам да ви уверя, че ние сме взели тази отговорност присърце и идеята е, че в най-близко време да можем да представим проект за кабинет, базиран на коалиция от 4 партии“, ангажира се той пред държавния глава.

По думите му, документът, съдържащ обобщените след преговорите приоритети на бъдещата коалиция и предложението за нейния формат, е бил окончателно готов снощи към полунощ. Текстът е изпратен на потенциалните коалиционни партньори на ПП. Петков не се ангажира с конкретен срок за правителство, но изрази надежда то да стане факт във възможно най-кратък срок.

Ние избрахме принципа на пропорционалност – всяка една от партиите в коалицията да бъде близко до техните гласове представена в коалицията. Така показваме уважение и към партиите, и към техните гласоподаватели, защото е важно за нас всеки един в коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България“, обясни

Петков разпределението на позициите сред коалиционните партньори.

Той заяви, че е било постигнато над 90% съвпадение при обсъждането на политиките. „Това, което всички осъзнахаме, е, че независимо дали човек има лява или дясна идеология, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в един по-последващ момент. Независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, от безопасни язовири, от добри доходи, да си върне българите от чужбина обратно“, обобщи Петков.

С това публичната част от срещата приключи.

От ПП в президентската институция дойдоха съпредседателите Кирил Петко и Асен Василев, председателят на парламентарната им група Андрей Гюров и Яна Балникова.

В 10,15 часа ръководството на ПГ на ГЕРБ-СДС ще започне консултацията с Румен Радев.

Трети днес от 11,30 часа с Радев ще разговарят представители на ПГ на ДПС.
 
Последната среща за деня е насрочена за 14 часа и тя ще бъде с групата на БСП за България.

Консултациите ще продължат и утре с групите на ИТН, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Очакванията са първият мандат за съставяне на правителство да бъде връчен в сряда, но официално потвърждение все още се очаква.

Очаквайте подробности

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram