Радев към ГЕРБ-СДС: Ще бъда критичен към всяко бъдещо управление

На срещата с президента ГЕРБ-СДС се обяви за „знаеща, можеща и непримирима опозиция със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрацията“. „Ако правителството има нужда от помощ и съвет, ще ги получат. Всяка грешка ще бъде осветявана, всяка грешка ще бъде сочена„, каза председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

От своя страна президентът Румен Радев каза, че ще бъде критичен към бъдещата власт така, както е бил критичен и към управлението на Бойко Борисов.

“Уважаема г-жо Атанасова, уважаеми господа. Добре дошли в президентската институция. Вашата партия е втората, с която провеждам консултации за съставяне на кабинет. Вие безспорно сте формация с добър политически опит. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост”.

Така започна срещата между президента Румен Радев и ГЕРБ-СДС по време на консултациите за съставяне на правителство.

По думите на държавния глава след изборите има нужда от промяна и всички трябва да се съобразяват с това. „Последните две служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което обединява хора с различни политически възгледи”, посочи той.

„Както и хората очакват от вас да бъдете конструктивни, могат да ви уверя, че както бях критичен към вас, така ще бъда критичен и при всяко друго управление. Целта е постигнатото дотук да бъде надградено, а не да вървим назад”, подчерта Радев.

„Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция“, посочи от своя страна Десислава Атанасова. 

„Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрация, законността и спазването на Конституцията, подчерта тя.

И допълни: Ако правителството, което ще бъде сформирано – има нужда от помощ – не само заради политическата ни мъдрост, но и заради опита ни – те ще получат помощ и съвет. Но мога да ви обещая, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена. Не само защото това го изисква позицията ни на опозиция, но и защото, за да има добро управление, трябва да има силна и знаеща опозиция”.   

ГЕРБ-СДС за пореден път разкритикува президента, че обществото е разделено, и служебното му правителство – че последните месеци били на чегъртане и репресии. Десислава Атанасова съобщи, че тази сутрин редакцията на в. „Труд“ е била с барикадиран вход, а Румен Радев каза, че доколкото знае, става въпрос за неплащане на наем, но не се меси в работата на служебното правителство.

„Не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Спазвам конституцията и никое правителство, било то служебно или редовно, не ми е подчинено“, отвърна Радев.

Той си припомни, че още преди месеци бившите управляващи са го призовавали от парламентарната трибуна да се занимае с проблемите на медията, които, по негова информация, произтичали от неплатени данъци.

„Още тогава, вместо да ме призовавате да решавам случая, можехте да помогнете финансово на тази медия. Мисля, че имате достатъчно ресурси“, язвително каза държавният глава. С което камерите на срещата бяха спрени.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram