Вижте проекто-кабинета. Нинова – вицепремиер и министър на държавните предприятия

Източници на „Сега“ от средите на преговарящите споделят следните имена, които 4-те коалиционни партньори обсъждат за състав на бъдещето правителство

Министър председател:  
Кирил Петков, ПП
Лидер на новосформирания политически проект „Продължаваме промяната“. Завършва гимназия в София, Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвард. Един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност в СУ.

Вицепремиер и министър на екологията
Борислав Сандов, ДБ
Еколог, политик и народен представител. Член е на политическия съвет на обединение Демократична България. Съучредител е на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател.

Вицепремиер и министър на държавните предприятия:
Корнелия Нинова, БСП
Лидер на БСП от 8 май 2016 г. Завършила е НГДЕК и право в СУ. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. Между 1997 и 2005 г. е изпълнителен директор на “Техноимпекс” и председател на съвета на директорите на “Техноимпортекспорт”. Член на БСП от 2003 г. От септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика
 

Вицепремиер и министър на финансите:
Асен Василев, ПП
Бизнесмен, предприемач и икономист. Заема поста министър на финансите в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май до 16 септември 2021 г. Преди това е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

Министър на вътрешните работи:
Бойко Рашков, ПП

Юрист и университетски преподавател по право. Бил е директор на Националната следствена служба. Бил е зам.-министър на правосъдието от януари 2008 г. до май 2009 г., а от 2013 г. до декември 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. От 12 май 2021 г. е служебен министър на вътрешните работи и заместник министър-председател


Министър на образованието:
Николай Денков, ПП 
Физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков. Служебен министър на образованието от 12 май 2021 г.

Министър на растеж и иновации:
Даниел Лорер, ПП
Бизнесмен, инвеститор и политик от ПП. Беше съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката. Живял е в Тел Авив, Брюксел, Цюрих и Барселона. Участвал е в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Член е на УС на “Шалом”.

Министър на правосъдието:
Надежда Йорданова, ДБ
Юрист. Зам.-председател на парламентарната група на “Демократична България” в 45-ото и 46-ото НС. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един син.

Министър на регионалното развитие и благоустройството:
Гроздан Караджов, ИТН
Бивш председател на ФНСД, през 1997 г. става главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения. Беше главен секретар на министерството на транспорта по времето на Иван Костов и представител на държавата в управлението на БТК. Ексдепутат от Реформаторския блок. Беше номинация на ИТН за министър в 46-ото НС.

Министър на транспорта:
Николай Събев, ПП
Мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт Експрес“. Роден е през 1960 г. в Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“ и УНСС със специалност „Икономика и управление на транспорта“. С бизнес се занимава от 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Министър на външните работи

Димитър Гърдев, ИТН
Международен секретар на ПП „ИТН”. Бил е съветник в европарламента. Работил е известно време в посолството ни в Никозия. Преди да се занимава с външна политика е бил мениджър „Бизнес риск“, старши вътрешен одитор, във „Виваком“ АД.



Министерство на електронното управление
Божидар Божанов, ДБ
ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има опит в изграждането на електронното управление, като в ролята на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!”. Завършил Голдсмит колидж, част от Лондонския университет.

Министър на младежта и спорта:
Радостин Василев, ИТН
Адвокат. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Депутат от ИТН.

Министър на здравеопазването
Асена Сербезова, ПП
Професор. Председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г. Завършва фармация в Медицински университет – София през 1996 г. Преди да оглави Българския фармацевтичен съюз проф. Сербезова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в продължение на 4 години. Преподава във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София.
 

Министър на отбраната:
Стефан Янев, ПП
Служебен министър-председател от 12 май 2021 г., офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 г. Бивш началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Беше и секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Министър на културата:
Тодор Мечкарски, ПП

Преподавател в катедра „Сценична реч“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от 2011 г. Завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Красимир Спасов, магистър е по „Мениджмънт в сценичните изкуства“(НАТФИЗ) и „Логопедия“(СУ) и защитава докторат в специалността „Театрознание и театрално изкуство“(НАТФИЗ).
 

Министър на енергетиката
Александър Николов, ИТН
До средата на август Николов бе заместник-министър на енергетиката – тогава бе освободен от премира Стефан Янев. 

Николов бе посочен да оглави енергетиката във втория несбъднал се кабинет на „Има такъв народ“.

Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

Както вече написахме, партиите, които ще сформират бъдещата власт няма да подписват общо коалиционно споразумение. Тази вечер „Продължаваме промяната“ изпрати еднакви копия на споразумението до лидерите на БСП, ИТН и ДБ и очаква до четвъртък-петък да бъдат съгласувани промени и да бъде одобрен документа окончателно.

 Подписите на лидерите на БСП, ИТН и ДБ  обаче няма да стоят под общо споразумение. „ПП ще подпише коалиционното споразумение поотделно с всяка една от формациите, посочи Кирил Петков пред БНР. 

Това означава, че властта ще се крепи на двустранен договор между ПП и отделните партии. 

Днес стана ясна и по-необичайна стратегия при избора на хората, които ще запълнят ръководните постове в министерствата. Всеки коалиционен партньор ще получи определени министерства и ще определя кадри от своята квота, които да заемат министерските и зам.-министерските позиции във ведомствата. Т.е. партиите ще носят пълна отговорност за министрите и министерствата си, както и за поставените им правителството задачи. Петков обясни това в интервю пред bTV.

Всяка една партия ще може да номинира най-добрите си кадри да ръководят дадено министерство, а зам.-министрите ще бъдат избор на самите министри. Така вместо да имаме хора, които отвътре да ги следят, ние ще очакваме само резултати и така никой министър няма да има оправданието „Вашият зам.-министър ме провали“ – така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ разясни идеята си. Назначенията на коалиционните партньори ще отговаря за политиките и задачите, които му се спускат от правителството. При неизпълнение няма да има санкции, както е в един бизнес. Но въпросът ще се повдигне на лидерско ниво, където ще се обсъди дали неуспелият министър е подходящ за поста си.

„Министрите ще отговарят за задачите, които общо сме си поставили за България. Няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона“, разясни Петков.

От думите му стана ясно, че продължава сериозното обсъждане на създаването на министерство на държавните предприятия. Идеята е, посочи Петков, въпросите за тяхното управление и оптимизиране да се отделят в една структура, а инвестиционните фондове за подпомагане на икономиката да бъдат в друга.

Той показа, че държи служебният вътрешен министър Бойко Рашков да запази поста си и в редовното правителство. Петков каза, че поддържа много добра комуникация с шефа на МВР и с Асен Василев са изразили пред него желанието им той да остане начело на силовото ведомство. Дали това ще бъде така, ще се разбере след сключването на коалиционното споразумение и след разговор със самия Рашков, за да получат съгласието му.

По въпроса за евентуалната смяна на главния прокурор Иван Гешев Петков посочи, че бъдещата коалиция няма конституционно мнозинство. „Реално без подкрепата на ГЕРБ това няма как да се случи“, посочи той. И изреди няколко стъпки, които може постигне и новото мнозинство – да се поставят нови, неопетнени хора в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), който да провери дали всичко в съвета е ставало по надлежния ред; след това и по отношение на самия ВСС да се извършат промени в начина на избирането му. Петков подчерта и значението на нужните промени в държавната антикорупционна комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Петков отрече информацията, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е била обсъждана за председател на Народното събрание. И заяви, че избраният на поста Николай Минчев от ПП е бил приет като „глътка чист въздух, знак за промяна“. „Всички го подкрепихме и обществото се зарадва“, коментира доволно той.

ГЕРБ не дава подкрепа

Не се очертава бившите управляващи от ГЕРБ да подкрепят бъдещото управление и неговите инициативи. Христо Гаджев – депутат от партията на Бойко Борисов, заяви пред bTV, че формацията е обявила, че ще бъде в опозиция, и затова се съмнява, че ще одобри редовно правителство на ПП. Той посочи, че ако Бойко Рашков остане начело на МВР, това означава, че целият сектор „Сигурност“ ще падне в подчинение на президента Румен Радев. Това е показател, според Гаджев, че страната преминава към полупрезидентски режим.

Той изрази скептицизъм и към идеята за обща парламентарна декларация за оттегляне на главния прокурор. Това е намеса на едно звено на държавната власт в работата на друго, смята Гаджев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram