Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Внезапният порив на г-жа Мария Габриел да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в ЮАР.

Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор, квотата на партията на Габриел (ГЕРБ/СДС) го преизбра с мнозинство и единодушие, изтъкна Радев.

Когато преди 3 години поисках оставката на Иван Гешев, партията на Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него, допълни държавният глава.

„Когато преди 2 години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Гешев, квотата на партията на Габриел го спаси отново единодушно.“

Дали заявката на Мария Габриел е плод на закъсняло с 3 години просветление на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад нея, пита Радев?

Според Радев обществото е загубило 3 години, в които множеството сигнали за мащабни злоупотреби, внесени от служебните му правителства в прокуратурата, прашасват.

Чувството за справедливост е смазано, корупцията е неразкрита, а политическият процес е заприщен, разочарован е президентът.

Той се надява бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните решения.

По думите на президента Радев, когато ГЕРБ/СДС внесе състава на кабинета, ще стане ясно дали тази идея за отстраняването на главния прокурор ще бъде успешна формула за съставяне на редовно правителство.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram