Радев за Кирил Петков: Не мога да коментирам всеки кандидат-политик

Президентът се скара на НС за Плана за възстановяване и обяви, че се надява да гласува поне актуализацията на бюджета.

Президентът Румен Радев отказа да коментира дали би подкрепил евентуален политически проект на служебния министър Кирил Петков с участието и на финансовия министър Асен Василев. „Твърде много се говори за тази хипотеза, няма причина да я коментирам, преди тя да стане“, обяви държавният глава пред журналисти във Военномедицинска академия. На повторен въпрос и припомнянето, че поставеният от него служебен премиер Стефан Янев вече е изразил подкрепа за бъдещ проект на Петков, Радев отговори:  Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко сред гражданите. Не мога да коментирам всеки, който се е запътил към политиката.“

Президентът беше поставен в ситуацията да коментира евентуален политически проект на Кирил Петков и от БСП. 

Само преди дни членът на социалистическото ръководство и депутат Георги Свиленски заяви: „С изявлението на премиера Янев явно е факт, че се готви политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Тук е много интересна позицията на президента Радев, защото премиерът и двамата министри са назначени от него. Той подкрепя ли този проект и действията на премиера, който казва, че би гласувал за него? Преди няколко дни чухме, че е благодарен на българските социалисти, които са го подкрепяли и работили за избора му. Сега едно такова изявление от неговия служебен премиер не вярвам, че радва българските социалисти“.https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbtvnews%2Fvideos%2F864925704414072%2F&show_text=false&width=560&t=0

Реакцията на БСП беше предизвикана именно от реакцията на Стефан Янев, който обяви ден по-рано: „Бих се включил в проект, ако той е в полза на България“, заяви министър-председателят Стефан Янев пред Нова тв.  Служебният премиер заяви, че ще подкрепи икономическия министър Кирил Петков и финансовия Асен Василев, ако те решат да направят политически проект. 

Румен Радев отказа да каже и кога ще разпусне Народното събрание, както и кога ще насрочи парламентарните избори.  „Аз мисля, че неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата“, обяви той и добави: „На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализацията на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни проектозакони, които предстои да бъдат гласувани“.

Той не каза конкретна дата за разпускане на 46-ото Народно събрание. „Неведнъж заявих, че смесване на парламентарните и президентските избори е против духа на нашата Конституция. Разбира се, вариант „2 в 1” не е в интерес и на президентската институция, но пък спестява средства“,  посочи още Радев и добави, че ще търси рационален баланс за изборите.

По думите му темата за това дали ще остави същият служебен кабинет в момента не е на дневен ред. Има още време до разпускането на парламента и това служебно правителство има да свърши още работа. „С него искам да покажа, че е възможен нов модел. Този модел се показа успешен“, каза Румен Радев.

Той се скара на депутатите за Плана за възстановяване, като подчерта, че Народното събрание е отказало да вземе каквото и да е отношение по този много важен документ. Според президента това не е добър сигнал към българските граждани. 

Във ВМА държавният глава наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел в тактическа обстановка и по време на евакуация. 


„За мен е огромна чест да участвам в днешното събитие. Уникално място и съоръжение, единствено по рода си не само в България, а и на Балканския полуостров, едно от най-модерните в Европа“, каза след демонстрацията Радев. 


„Тези военни санитари трябва да имат уменията да запазят собствения си живот, за да могат да достигнат до ранения и да го изведат от района на бойните действия. Това, което наблюдаваме днес, е повече от обещаващо“, продължи той. 

И допълни, че благодари на ръководството на ВМА, задето са направили тази инвестиция. „Поздравявам всички инструктори, личния състав на ВМА, благодаря на нашите съюзници, които ни подпомогнаха безвъзмездно“, каза още Румен Радев. https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=315&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovanewstv%2Fvideos%2F552991675769969%2F&show_text=false&width=560&t=0


„Уникално място и съоръжение, единствено по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Националната ни сигурност изисква високо подготвени военнослужещи, които да са готови да вземат участие във всяка една операция. По-важно е тези военнослужещи и техните командири да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има високо подготвени санитари, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот. Тези военни санитари трябва да имат уменията на първо място да запазят собствения си живот, за да могат да достигнат до ранените”, каза президентът. 


“Целта на този център е да обучи бойните санитари и други военнослужещи, за да могат да се справят с тежки ситуации, възникнали по време на бойни действия“, каза при откриването шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. 
 

„Ние имаме чудесни болници, а ВМА се справя с всички тежки ситуации. Да, но в тези болници трябва да дойдат живи нашите ранени войници. Това е философията на този център – да не допуснем да изтече животът на нашите войните в първите 10 минути“, продължи шефът на ВМА. 


Ген. Мутафчийски отбеляза, че тази програма е взаимствана от американската армия в щата Тенеси. След това беше направена и самата демонстрация на оказване на първа помощ на ранен войник на фронтовата линия.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram