Повече от 40 загинали заради урагана „Айда” в Ню Йорк

Броят на жертвите от наводненията, причинени от урагана “Айда“ в североизточната част на САЩ се повиши до над 40.

Бурята удари първо Луизиана миналата неделя, като прекъсна захранването на град Ню Орлиънс и Мисисипи. В четвъртък следобед губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи заяви, че поне 23 жители са загубили живота си. В Ню Йорк полицията съобщи, че най-малко 14 души са загинали. Властите заявиха, че петима души са загинали в Пенсилвания и двама в Кънектикът.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в най-засегнатите щати.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че градът е преживял историческо метеорологично събитие. По негови думи ураганът „Айда“ е предизвикал огромни валежи, които са наводнили улиците на града и са довели до опасни условия по пътищата. Почти всички линии на метрото бяха спрени късно през изминалата нощ заради наводнените гари. 

Кадри в социалните мрежи показват водата, която наводнява метростанциите, домовете на хората и пътищата. 

Нюйоркската полиция призова хората да стоят далеч от наводнените пътища, а пожарната съобщи, че реагира на спешни повиквания от целия град.

Тенис асоциацията на САЩ работи с властите в Ню Йорк, за да идентифицира маршрутите, през които да се изтеглят феновете на US Open, каза говорителят на асоциацията Крис Уидмайер. Откритото първенство на САЩ по тенис, последният голям турнир за годината, е планирано да продължи до 12 септември.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram