Природният газ поскъпва с 6% през септември

Цена на природния газ за септември в размер на 63,35лв./MWh утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тя е с около 6% по-висока от тази за предходния месец.

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава синьото гориво на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Енергийният регулатор утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни, формиращи цената на природния газ за септември.

Комисията установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочват от КЕВР.

Поскъпването се дължи на сериозното повишение на борсовия индекс „TTF – месец напред“, чиято стойност за септември е с 19% по-висока от стойността му за август.

През последните седмици индексът, който е ценообразуващ елемент за формиране на регулираната цена на природния газ, достигна над 44 евро/MWh и независимо от спада мь през последните дни на август, ценовите изменения пряко се отразиха върху утвърдената от КЕВР цена.

Припомняме, утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво за август беше 59,67 лв./MWh.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram