Георги Гьоков към премиера Денков: Защо нарушихте закона като не определихте размера на минималната работна заплата за 2024 г.?

В България няма нито една мярка, която да защитава българите от инфлацията и повишаващите се цени

Какви ще са приоритетите на правителството в социалната сфера, чрез които ще подкрепяте българите и българския бизнес във време на инфлация и трайно растящи цени на енергията и на храните, на стоките от първа необходимост?

Този въпрос към министър-председателя Денков зададе народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на блиц контрола в парламента.

„Ако трябва да обрисуваме кратко ситуацията в държавата през последните месеци, ще трябва да я определим като разпад на социалните и обществени структури. Правителството се занимава с преместване на паметници (нещо, с което не са съгласни поне 60% от хората), с промяна на националния ни празник (нещо, с което не са съгласни 75% от хората), със залъгващи съдебни реформи. Т.е. се  занимава по-скоро със собственото си съществуване, a приоритетите на обществото са много по-различни“, коментира Гьоков.

По неговите думи, в резултат на водената от правителството антисоциална политика, българите са силно затруднени от покачващите се цени на енергията и на храните, инфлацията остава много по-висока от средната за ЕС и отново тръгва нагоре, а неравенствата се изострят и задълбочават.

„Факт е, че за разлика от другите европейски страни, в България няма нито една мярка, която да защитава българите от инфлацията и повишаващите се цени на стоките от първа необходимост“, посочи социалистът.

„Защо, г-н министър председател, допуснахте нарушаване чл. 244 от Кодекса на труда, където императивно е записано задължението на правителството в срок до 1 септември да определи минималната работна заплата за страната в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година?“, попита още Георги Гьоков.

„Имахте два месеца да приемете това решение, а не едва вчера да го качите на сайта за обществено обсъждане. Това не е дребно заяждане, а неспазване на българското законодателство“, категоричен бе той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram