Прекратени са обявените от служебното правителство обществени поръчки за 4 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата

Няма да има забавяне на дейностите заради новите тръжни процедури

Обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев обществени поръчки за около 4 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата у нас през следващите 4 г. са прекратени. Информацията е публично достъпна в ЦАИС ЕОП. Изключение е една обществена поръчка, влязла в сила преди 6 юни 2023 г.

Назначеният от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков одит на тръжните процедури приключи. Проверката установи, че и по 8-те обявени обществени поръчки за възлагане на нови договори за текущ ремонт и поддръжка са налице ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства.

В момента в спешен порядък се подготвят нови правила, по които ще  се възложат нови обществени поръчки, така че да няма забавяне на дейностите. Целта е тръжните процедури да се проведат по прозрачни критерии, в ситуация на реална конкуренция и в защита на обществения интерес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram