Г – 20 се раздели заради Украйна и термините „война“ и „операция“

Двудневни разговори между политиците на икономиката и финансите от групата на 20-те най-богати нации в света (Г-20) ще приключат във вторник без съвместно изявление поради различията между големите сили по войната в Украйна. Това съобщи „Ройтерс“, цитиран от „Дневник“, като се позова на домакина на срещата – Индия. По време на своето председателство на Г-20 Индия се надява да постигне консенсус относно реформите в големите многонационелни банки, да договори глобален ръководен принцип за криптовалутите и да ускори разрешаването на дълговете на уязвимите страни, но конфликтът Русия – Украйна хвърли сянка върху глобалната дипломация, блокирайки решаването на належащи проблеми Повечето западни страни, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция, настояха за твърдо осъждане на Русия и войната в Украйна, докато Русия и нейният приятел Китай се противопоставиха на подобен ход, добави представител на домакините в последния д

ен от преговорите в западния град Гандинагар.

Индия възприе до голяма степен неутрална позиция, като отказа да обвини Русия за инвазията и настоя за дипломатическо решение, като същевременно увеличи покупките на петрол от Русия на ниски цени, пише „Ройтерс“.

В събота индийски представител заяви пред „Ройтерс“, че посредничеството за мир между Русия и Украйна е извън правомощията на Г-20 и подобни усилия биха били най-добре предприети от ООН и чрез двустранни преговори.

По-рано тази седмица министърът на финансите на САЩ.

Джанет Йелън каза, че подкрепата на Вашингтон за Украйна е недвусмислена и една от основните му цели тази година е да се бори с усилията на Русия да заобикаля санкциите.

Срещата в западния щат Гуджарат беше третата финансова среща на Г-20 под индийското председателство. Индия не успя да изготви съвместно изявление по никоя от ключовите направления, откакто пое председателството на Г-20 миналия декември.

Някои длъжностни лица казаха, че противопоставянето е по-слабо от първите срещи, проведени в Бенгалуру през февруари, но страните остават твърди в позицията си.

В края на срещите в Бенгалуру липсата на консенсус сред членовете на Г-20 принуди Индия да прибегне до издаване на „обобщение на председателя и заключителен документ“, в който просто обобщи двудневните разговори и отбеляза разногласията.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram