Председателят на НС: Важно е да има диалог в залата, приоритет е качественият законодателен процес

Важно е да има диалог в пленарната зала, приоритет е по-качественият законодателен процес.

Това каза председателят на парламента Никола Минчев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Според новия председател на НС Никола Минчев доверието се връща чрез самата работа на народните представители, чрез законодателната дейност, качественото законодателство, ефективния контрол и отчетност. „Трябва да се види, че народните представители имат своя собствена воля“, посочи той.

Никола Минчев обърна внимание на един от важните приоритети, а именно по-качествен законодателен процес. Той подчерта, че е важно и да има диалог в пленарната зала.

По темата за зеления сертификат и дали той ще е необходим за влизане в НС, Минчев посочи, че има проект на решение по въпроса и той ще бъде обсъден съвсем скоро.

По темата за главния прокурор, Минчев каза че има законови възможности и чрез обикновено мнозинство, с промени на част от законите, да се подобри цялостната обстановка. По отношение на КПКОНПИ той посочи, че чрез законодателни промени ще се придвижат темите залегнали в коалиционното споразумение.

Що се отнася до Специализирания съд, новият председател посочи, че ще се работи за закриването на този орган, както е по коалиционното споразумение.

„Електронното правосъдие осигурява бърз достъп до правосъдие“, посочи той и изрази надежда до година и половина, да има резултати и в тази посока.

Относно личната конституционна жалба Никола Минчев подчерта, че трябва все пак да има филтър и посочи, че това трябва да стане с промени в конституцията и ще предстои дебат по темата.

Той изрази надежда, че между коалиционните партньори няма да възникнат противоречия по отношение на законодателната програма на НС./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram