Глобалната данъчна сделка няма да затвори вратичките за избягване на данъци


Глобалната данъчна договорка няма да затвори малките врати за отбягване на налози Според разбор на специалисти мултинационалните фирми ще могат да понижават данъчните си сметки посредством вътрешни покупко-продажби с интелектуална собственост.

Лидерите на най-големите стопански системи в света приветстваха недавна съглашение за преразглеждане на световните разпоредби за корпоративния налог като основна гаранция, че мултинационалните фирми ще заплащат обективен порцион налози. Споразумението откри световна минимална ставка на корпоративния налог от 15%, насочена към ограничение на прехвърлянето на печалбата към юрисдикции с по-ниски налози.

Целта е да се отстранен тласъците за пренасяне на работни места и печалби в чужбина, написа Ройтрес. Някои фирми макар че към момента могат да употребяват Ирландия, с цел да понижат данъчните си сметки, даже откакто съглашението влезе в действие, съгласно данъчни експерти и обзор на корпоративните документи, изработен от осведомителната организация. Това е по този начин, тъй като новото съглашение няма да спре фирмите да се възползват от необятно прилагана през последните години тактика, която понижава налозите за срок от до десетилетие или повече.

Сравнително великодушните данъчни облекчения на Ирландия разрешават на мултинационалните фирми с наличие в страната да продават интелектуална благосъстоятелност, като патенти и марки, от едно дъщерно сдружение на друго, с цел да генерират удръжки, които могат да бъдат употребявани за предотвратяване на бъдещи печалби от налози. Сред фирмите, които са генерирали удръжки, с цел да понижат облагаемия си приход с повече от 10 милиарда $ всяка през последните години посредством тази тактика за минимизиране на налозите, са американските софтуерни фирми Adobe и Oracle, показват корпоративни документи. Доставчикът на бизнес програмен продукт Oracle отхвърля да разяснява пред организацията, а от Adobe не са дали отговор на запитването за коментар.

Споразумението, подписано с посредничеството на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), би трябвало да влезе в действие през 2023 година То беше подписано от повече от 130 юрисдикции, в това число Ирландия. Ирландското финансово министерство разяснява, че данъчното отнасяне на Ирландия на покупко-продажбите с интелектуална благосъстоятелност е в сходство с другите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В отговор на въпросите на Ройтерс Организацията за икономическо сътрудничество и раз признава, че фирмите могат да продължат да се възползват от съществуващите тактики за пренасочване на печалбата, само че чака да не могат да изградят такива данъчни щитове в бъдеще. Подходът нормално разчита на компания, която също има дъщерно сдружение в страна с нулева ставка на корпоративния налог върху приходите, като Бермудските острови, което разрешава на компанията да прави продажбата без налог. Чрез последователното унищожаване на юрисдикциите с нулеви налози за мултинационалните фирми Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака минималният световен налог от 15% да направи тактиката непривлекателна.

„ Опитваме се да създадем разпоредби за бъдещето „, разяснява Джон Питърсън, чиновник на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Той добавя, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз не може да бъде сигурна по какъв начин разпоредбите на всяка страна ще взаимодействат с световния най-малък налог. Той показва убеденост, че злоупотребите ще бъдат лимитирани от условието страните да пресмятат облагаемия приход в сходство със счетоводните разпоредби.

Данъчните експерти споделят, че въздействието на договорката остава неразбираемо, защото към момента следва да бъдат контрактувани основни детайлности, в това число по какъв начин да се пресметна сумата на печалбата, която би трябвало да бъде облагана. В момента страните разискват премахването на избрани данъчни облекчения. Освен това юрисдикциите биха могли да запазят необятна независимост на това по какъв начин разрешават на фирмите да пресмятат облагаемия приход./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram