Правителството: Няма нужда от референдум за еврото

Правителството одобри становище по конституционно дело, образувано по искане на установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание против произвеждането на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г. 

Делото е образувано по искане на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на „Решението на Народното събрание от 07.07.2023 г., обнародвано в ДВ брой 60/14.07.2023 г., с което не е прието предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, внесено по предложение на Инициативен комитет на 07.04.2023 г.“ и за установяване на съответствие на „така поставеният въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“ на Конституцията, на „ограниченията по чл. 9, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 ЗПУГДВМС, както и на Договора за функциониране на ЕС и чл. 140 от него“.

В становището на Министерския съвет се застъпва тезата, че оспореното решение на Народното събрание не противоречи на Конституцията на Република България и искането следва да се отхвърли като неоснователно.

Депутатите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ и напусналият ПП-ДБ Радостин Василев са подписали конституционната жалба срещу решението на парламента да отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Източници: бТВ, epicenter.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram