По силата на съдебно разпореждане субсидията на всички читалища в Плевенската община е спряна

Субсидията на всички читалища в Плевенската община е спряна по силата на съдебно разпореждане, съобразно закона. Това каза кметът на Плевен Георг Спартански в отговор на журналистически въпрос.
Той уточни, че съдебното решение е взето, след като е оспорен административен акт за разпределение на годишната субсидия на читалищата. Това е ситуация, единствена в 265 общини България, отбеляза Спартански. По думите му общинската администрация не е страна в спора между читалищата и спазва изискването на закона и разпореждането на съда.
Повече от милион лева субсидия отпуска държавата за над 30 плевенски читалища, но те не успяха за 10 месеца да разпределят тези средства по един нормален начин, изтъкна кметът. Ако постигнат споразумение за парите, които следва да си разпределят за 2020 г., съдебното дело може да бъде прекратено по всяко време и те да си получат субсидията и да започнат да си изпълняват задълженията, подчерта Спартански. Той изрази надежда, че този спор няма да се пренесе и през 2021 г. Това би означавало пълен блокаж на всички читалища или на по-голямата част от тях, които ще спрат дейност поради невъзможност да заплащат трудови възнаграждения или най-малкото да ограничат силно работата си, посочи той.
„Като кмет на Плевен бих призовал спорещите страни да седнат на масата и да се разберат, защото и най-лошото споразумение между спорещи страни, е по-добро от най-доброто съдебно решение. Сигурен съм, че Административен съд – Плевен и ВАС ще си свършат работата, но това ще отнеме месеци, а в това време всички ще са потърпевши. Мисля, че не е трудно да се намери нужният компромис между колеги, читалищни дейци, които работят на полето на общественото просвещение“, подчерта Георг Спартански.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram