Политолог: Лекарите трябва да слязат от политическия екран и фокус

Протестите срещу премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев; ветото, което  България наложи на Македония за влизането ѝ в ЕС и корона-кризата, която безспорно е събитието с най-голямо отражение на живота. Това са трите политически момента, които открои за изтичащата година политологът Георги Киряков. Той припомни, че при първата вълна на инфекцията българските училища вече бяха затворени и това много спомогна да преодолеем пролетната криза по-леко и без усилия на властта. При втората вълна управляващите абсолютно не приеха своята изключително важна роля, за да пресекат масовото заразяване и високата смъртност, допълни той. По думите му лекарите трябва да слязат от политическия екран и фокус, те са много важни и могат да дават здравна информация, да посочват цели, но не и да вземат политически решения, категоричен е Киряков.

Успехите на протестите от лятото станаха под въпрос, заради умората на протестиращите и неяснотата за целите и амбициите на водачите им, каза още Георги Киряков.

По думите на политолога политиката на България спрямо Македония трябва да бъде твърда, но от самото начало на тези процеси, когато сме били меки и сме дали сигнал за незначително участие в тях.

Четири партии влизат сигурно в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, Има такъв народ и ДПС, според Георги Киряков. А БСП може да се окаже първа политическа сила, без усилия и въпреки лошата си кондиция, заради лошата политическа, здравна, социална и електорална конюнктура, която ГЕРБ създаде. 

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram