„Пирогов“ ще връща над 1 млн. лв. за фиктивни хоспитализации

Над 1 млн.лв. трябва да връща болница „Пиргов“ на държавата заради различни нарушения – отчетена, но неизвършена дейност, плащане от пациенти за вече платено лечение, фиктивни хоспитализации и др. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса по повод завършилата проверка в болницата.

Преди месец оттам обявиха, че започват проверка в спешния институт на около 900 случая на хоспитализации на граждани, които са лекувани първо за коронавирусна инфекция, а след около месец са хоспитализирани по други пътеки – главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. От МЗ изключиха вероятността да става дума за усложнения след прекарана инфекция, тъй като случаите са твърде много.

„Пирогов“ бе третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница „Лозенец“, макар че там по-големият скандал е с незаконните трансплантации. В „Александровска“ пък бяха установени твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

ПРОВЕРКА

Днес от НЗОК информираха, че между 28-и май и 10-и юли т.г. НЗОК е направила проверка на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ за изпълнение на договора за оказване на болнична медицинска помощ в съответствие с Националния рамков договор  (НРД) за медицински дейности за 2020-2022 г. Проверени са 802 броя съпътстваща пациента документация „История на заболяването“ на задължително осигурени лица, хоспитализирани по 4 клинични пътеки – за лечение на чернодробни заболявания (цироза), на остра бъбречна недостатъчност, за оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции и за контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения.

НАРУШЕНИЯ

Проверката е установила няколко вида нарушения – неспазен диагностично-лечебен алгоритъм, отчетена, но неизвършена дейност, заплащане от страна на гражданите на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК, включени медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение, отчетена и заплатена дейност за конкретни лица, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в медицинската документация.

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, уточняват от касата.

САНКЦИИ

От НЗОК се позовават на Националния рамков договор и Закона за здравното осигуряване, според които лечебното заведение следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 1 068 005.40 лв. Причината е, че болницата е получила суми без правно основание, които не са свързани с извършване на нарушение. По друг текст на закона пък – за получаване на суми без правно основание в резултат на извършено нарушение по закона за здравното осигуряване – „Пирогов“ следва да възстанови на касата „неоснователно получената сума в размер на 36 737,80 лв“.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram