Петков на въпрос дали се обсъжда оставка на правителство: Потенциално да!

„Потенциално да“, така отговори Кирил Петков на въпрос дали подаване на оставка на правителството е част от мерките, които ще бъдат обсъждани днес от ПП, след като депутатите на управляващата коалиция напуснаха парламентарната зала.

„Ако някой си мисли, че имаме правителство, което е много важно за България, но ако някой си мисли, че това ще бъде цената – всички регулатори, с мандат 5 години, да бъдат заменени, много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата“, каза Петков.

Ние ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни…

Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ за изслушване на правосъдния министър за подмяната на Гешев със Сарафов. Антикорупционния закон, при който имахме уговорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно в зала. Предупредихме много ясно, че така не може да продължава.

Три регулатора вчера бяха вкарани в комисия. Тук нарушение на нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази договорка беше нарушена във вчерашния ден. Трите регулатора бяха вкарани в дневния ред.

Ако някой си мисли, че ще си говорим пред медиите, днес цялата ни парламентарна група отиваме на съвещание и ще решим какво ще правим, ако ГЕРБ продължи с този подход на изменяне на договорката. Ние няма само да седим и да говорим“, каза ядосано Кирил Петков.

След това депутатите на ПП-ДБ напуснаха парламента, а ръководството на коалицията се събират в следобедните часове  на спешно заседание, за да решат как да противодейства на ГЕРБ-СДС, тъй като формацията на Бойко Борисов, спроде тях, нарушава договореносттите помежду им.

Те обещаха до края на деня да излязат с декларация, в която ще обявят какво ще предприемат, ако „нарушаването на разбирателството продължава“.

На журналистически въпрос дали смята, че още дълго ще заема поста премиер, Николай Денков отговори, че истинската причина за напрежението е, че ГЕРБ са се отклонили от договорената законодателна програма след смяната на Гешев с Борислав Сарафов, който зае длъжността и.д. главен прокурор. Премиерът изрази надежда, че страстите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се охладят в следващите няколко дни.

„За да има правителство и парламент, те трябва да правят нещо полезно за държавата. Затова първото, което направихме в първите дни на това НС, беше да подготвим законодателна програма с 20 законопроекта. Аз самият ръководех групата. Истинската причина за напрежението е това, че след смяната на Гешев със Сарафов имаме рязко отлоконение от тази законодателна програма“, каза Денков.

И добави, че обясненията на герберите, че ябълката на раздора са проблем с кадровите назначения, не са верни. „Знаете как беше съставен този МС, колко дни прекарахме заедно с лидерите на ГЕРБ в стаята на Росен Желязков, за да можем да уточним състав на МС, който да получи подкрепа и от двете страни“, припомни Денков.

След бойкота на ПП-ДБ, в отсъствието на десните депутати в пленарната зала бяха одобрени процедурните правила за избор на нови шефове на БНБ, Сметната палата и Здравната каса, чиито мандати са изтекли.

Според тези правила в 7-дневен срок политическите сили трябва да представят своите кандидатури. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов днес обяви в кулоарите на НС, че номинацията на неговата партия ще е досегашният управител на БНБ Димитър Радев.

Скоростното откриване на процедурите за избор на нови шефове на регулаторите – само за два дни, стана под натиска на ГЕРБ-СДС и ДПС. Това бе причина още в четвъртък в бюджетната комисия да избухне скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Десните се ядосаха, че герберите не са консултирали с тях предварително подобни важни промени, а вкарват в дневния ред с подкрепата на ДПС.

Днес в пленарна зала, без присъствието на ПП-ДБ, почти нямаше дебати около процедурите за избор на нови шефове на БНБ, СП и здравната каса.

От опозицията обаче не пропуснаха да отбележат поредната драма между управляващите партньори.

„Няма дебат по темата за избора на управител на БНБ, защото управляващите в лицето на ПП и ДБ ги няма в залата. Днес са на курс за заварчици, ще ги обучават на сглобки и заварки“, коментира подигравателно Стоян Таслаков от „Възраждане“.

„Вчера ПП-ДБ вдигнаха най-много аларма защо ГЕРБ бързат да скъсяват всички срокове за избор на шеф на БНБ и на Сметната палата. Защо днес не са в зала? Ако бяха в зала, това решение нямаше да мине. Това е прекрасен пример как си партнират нещата им да минават“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

От „Възраждане“ припомниха как депутатите в миналото Народно събрние са погазили закона, като са освободили без основания шефа на Сметната палата Цветан Цветков. В четвъртък Коституционният съд също обяви, че това остраняване е станало незаконно. По подобен начин през януари т.г. проф. Петко Салчев бе освободен изневиделица от шефското място в здравната каса под натиска на Българския лекарски съюз. Оттогава касата се управлява от и.д. Йорданка Пенкова.

Два часа по-късно герберите инициираха прегласуване на срока за представяне на кандидатурите за нов управител на БНБ – от 7 на 14 дни. Така направиха отстъпка на ПП-ДБ, които предния ден в бюджетна комисия настояваха за по-дълъг срок за представяне на номинициите, но не получиха подкрепа. Изглежда сутрешната заплаха от страна на ПП-ДБ е принудила Борисов да направи компромис.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram