Домът на „Ахинора“ е приютявал творби на Иван Милев и преди 100 години

Мястото, където е изложена картината на Иван Милев „Ахинора“ в Казанлък, съвсем не е случайно. Единственият в света музей на една картина бе открит на 24 май и вече месец посреща любопитни посетители. Той е филиал на Художествена галерия – Казанлък.

Иван-Милевата „Ахинора“ се помещава в сграда, която някога е била дом на близките до художника Емануил и Нина Станчеви, издигната между 20-те и 30-те години на ХХ век. Главата на фамилията Емануил е бил търговец и е свързан с развитието на казанлъшкото читалище „Искра“. Съпругата му Нина била медицинска сестра и аптекарка. Семейството осигурява лекарства на Иван Милев, които да укрепят разклатеното му по това време здраве. До края на живота си художникът остава много привързан към тях и в знак на благодарност им подарява картина от първата си реализирана самостоятелна изложба.

След 1948 г. по-голямата час от имуществото на семейството е отнета. Остава единствено домът.

През 70-те години семейството е заставено да освободи дома си срещу замяна, за да може в имота да бъде настанена част от общинската администрация. В дъждовния 3 януари 1971 г. семейство Станчеви изнася имуществото си и оттогава сградата е общинска собственост.

През 2021 г. се ражда идеята къщата да бъде ремонтирана и превърната в музейно пространство, което да приюти конкретно „Ахинора“ на Иван Милев.

В сградата на музея са обособени две големи зали. В едната специално място заема „Ахинора“, която ще бъде изложена постоянно там. Другата зала е за временни експозиции, които ще бъдат тематично свързани с Иван Милев. В момента може да се разгледа изложбата „Оцелелите“ – частна колекция от няколко картини, в по-голямата си част непознати. Сред тях е известният портрет на Анна Каменова, който се излага за първи път в Казанлък.

Анна Каменова е казанлъшката снаха във фамилията Стайнови, художникът я рисува през 1924 г. Портретът е собственост на частен колекционер и ще остане в Казанлък в следващите шест месеца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram