Пенсионерка прехвърли имотите си на жители на „Факултета” и почина при неясни обстоятелства

Гинка Иванова и Димитър Ташев се сдобиват с четири от апартаментите на пенсионерка от Плевен. По документи жилищата са прехвърлени с договор за издръжка и гледане в един и същи ден при един и същи нотариус, с пълномощни с пръстов отпечатък, който не е ясно дали е на възрастната жена.

Освен четири апартамента в София, пенсионираната лекарка Нанка Калчева е имала и два в Плевен.Отделно е притежавала земи, гори и над 100 000 лв. в банковата си сметка. В началото на пандемията възрастната жена е блъсната по стълби от неизвестен човек, разказва единият от наемателите, който е и ключов свидетел по делата, предава Нова телевизия.

В „Ботунец” ѝ се обаждат наемателите и я викат, че ѝ дължали пари, за да ѝ дадат част от сумата. Някакъв господин ѝ се обажда, откарва я с кола в „Ботунец”, след което той я зарязва и някой я бута по стълбите, а тя пада. Това за мен е криминален сюжет с предварително подготвен сценарий”, споделя Десислав Крумов.

Възрастната жена е приета в травматологията на „Пирогов”. Имала само един племенник, с когото се виждали рядко. Когато разбира, че Нанка Калчева живее сама, вече уволнената от болницата санитарка Мария Илиева ѝ предлага, след като бъде изписана, да я вземе в жилището си и да се грижи за нея. Хвали се и че се грижи за майката на бивш министър на здравеопазването.

След като се уверява, че има 6 апартамента, на 10 март 2020 г. санитарката взима възрастната жена в дома си в столичния квартал „Обеля”. Според познати на пенсионерката грижата обаче трае кратко и потвърждават това и в съда. „Тя се оплакваше, че като била в този апартамент, са ѝ давали хапчета, с които да може да спи. Според мен те са ѝ давали и други опиати, за да не може да знае какво върши. В някои от разговорите беше неадекватна и беше много сънлива”, споделя наемателят на починалата жена.

Приятелка на Нанка Калчева, която също е свидетелствала по делата, казва, че пенсионерката ѝ споделяла, че гледачите не ѝ дават нейните лекарства. „Дават ми една голяма таблетка и веднага вода. Не можела да не я глътне, защото те стояли там. Тя не смееше да каже къде се намира. Те не ѝ позволяваха. И телефона ѝ взимаха така както говори с мен”, продължава разказа си жената.

Заради липсата на адекватна грижа здравословното състояние на Нанка Калчева се влошава, показват експертизите по делата. На 26 март – две седмици след като я взима в дома си, близки на санитарката викат помощник-нотариус, който заверява пълномощни, с които да могат да се разпореждат с имотите на пенсионерката.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram