Църквата почита Рождество Богородично

Българската православна църква отбелязва рождеството на Божията майка Дева Мария. Празникът е известен като Малка Богородица и е един от най-големите празници на Православната църква.

На 8 септември всяка година Православната църква почита Майката Божия като прославя Нейното Рождество – Малка Богородица. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица поколения благородството се издигало непрекъснато, човешката природа ставала по-съвършена, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като благодатна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица. На 9 декември Православната църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света, припомня сайтът pravoslavieto.com.

На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.  А на празника Рождество Богородично се пее следната песен:  „Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот.“

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram