От 1 декември се разрешават извънкласните занимания

С малки изключения в следващите седмици противоепидемичните мерки остават без промяна, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. В сряда правителството удължи извънредната обстановка до края на март 2022 г. Това налага и ново издаване на заповеди от 1 декември.

В новите заповеди ще бъде разрешен по-пълноценен процес на обучение в училищата, каза зам.-министър Александър Златанов. Прецизират се текстовете за извънкласни занимания, явяване на изпити, които ще бъдат разрешени, изброи Кацаров. Промените са направени по искане на МОН, уточни той.

В момента пристигат доставки на още 1 млн. теста, има поръчка на още 2,5 млн. теста, коментира здравният министър. Той е спокоен за количествата, въпреки че притесненията в просветната система са големи заради недостига на тестове. Според Кацаров до края на годината ще има достатъчно тестове, като той напомни, че областите, които излизат от червена зона, например Кърджали, ще могат да върнат децата в училищата без тестове.

В граничния контрол от 1 декември също се въвеждат промени. Влизащите от червени зони без сертификат и тест ще могат да направят тест не в рамките на 24 часа, а най-рано на третия ден от завръщането си, за да отменят карантината си, обясни той. Това ще стане от 1 декември. По отношение на новия тревожен вариант от Южна Африка, министърът коментира, че ние отдавна не допускаме граждани на тази държава в страната. Завръщащите се от Южна Африка българи ще бъдат в задължителна карантина без право на отмяна и ще бъдат тествани за новия щам.

Изключения за пътуванията от и до Гърция заради предстоящите празници няма да има, каза Кацаров по повод искания на туристическия бизнес.

Заради високия брой хора в интензивни отделения, все още не се отменя забраната за планови операции в болниците, обясни министърът. По повод преговорите за ново правителство, той заяви, че ангажиментът му приключва с края на служебното правителство.

Веднага щом предложението на ЕК се превърне в решение, то ще бъде въведено и в нашата нормативна уредба, коментира Кацаров по повод намеренията сертификатът да стане 9-месечен и в него да се включи бустерната доза.https://cdn.iframe.ly/api/iframe?card=small&url=https%3A%2F%2Fwww.segabg.com%2Fhot%2Fcategory-education%2Fi-ezikovite-shkoli-nastoyavat-da-otvoryat-prisustveno&key=a055e2b2bd8ad68567c9e6f5cba3f81a&v=1&app=1

ЗА ДЕПУТАТИ

На въпрос ще са задължителни ли зелените сертификати в Народното събрание, здравният министър остави решението на депутатите. Той им препоръча да установят режим на вход със зелени сертификати, тъй като парламентът не е обикновено работно място, а и депутатите би следвало да демонстрират отношение към тази политика.

СИТУАЦИЯТА

Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона – една много добра новина за всички нас, обяви министър Кацаров в началото на брифинга. Не сме в плато, кривата спада много рязко, коментира неговият съветник проф. Мира Кожухарова по повод различни интерпретации на данните. Заразените намаляват, а с това намаляват и хоспитализациите, отчете тя. По време на цялото разпространение на вълната броят на хората в болница не достигна дори 9000, а планът ни беше разчетен за 10 000, коментира проф. Кожухарова.

„Смъртните случаи също намаляват, но броят им е висок. Това е свързано с редица особености на нашето битие, най-вече поради отказа от ваксинация“, допълни Кожухарова. Макар и бавно, броят на ваксинираните все пак се увеличава, посочи тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на ваксинация у нас вече са ваксинирани.

Пречупихме вълната благодарение на нашите сънародници, които спазват зеления сертификат, както и на лекарите, обобщи Стойчо Кацаров, като за пореден път отличи специално проф. Мира Кожухарова. Като благодарност тя е отличена със златен медал на МЗ. „Заех в ролята на мърморещия човек, удоволствие беше да се работи с този колектив“, каза Кожухарова.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram