Отговорът на ГЕРБ! Габриел и Дончев към ПП: Сменете подхода, формата и състава на кабинета

Разговорите с ПП-ДБ не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на тези неща. Мандатоносителят е на ход. 

Това заяви Мария Габриел от ГЕРБ-СДС по време на изявление пред журналисти след като вмера президентът Радев връчи на ПП-ДБ и излъчения от тях кандидат за премиер акад. Денков.

„Нека бъде ясно – разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с доверие от всички участници и цел. Всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение, което да носи обединение„, подчерта тя.

„Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и се погрижим за хората, всеки трябва да направи крачка назад и да предложи работещо решение, което да носи стабилност. Мандатоносителят е на ход, да търси и намери подкрепа“, отсече Габриел. 

Освен всичко имаме и фактическа война между институциите. Моля да не бъде прието като ултиматум, а като приятелски съвет – уважаеми колеги, сменете подхода, заяви от своя страна зам.председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 

И продължи: „Вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Направете компромис. Не може с 15% от депутатите да получиш цялата власт. Не е честно, не е европейско, не е демократично. Предложете друг формат, говорете с нас, България трябва да има работещо правителство“.

Мария Габриел и Томислав Дончев от ГЕРБ застанаха пред медиите за коментар след връчването на втория мандат на ПП/ДБ и изтеклите записи.

Габриел бе излъчена от ГЕРБ – СДС за премиер с първия мандат, а Дончев е зам.-председател на ГЕРБ.

Очаква се те да съобщят дали ГЕРБ – СДС размразяват преговорите с втората парламентарна сила – ПП – ДБ.

Изявлението им е първото, след като президентът Румен Радев вчера връчи втория мандат на акад. Николай Денков с думите, че той е опорочен. И го посъветва да не го осъществява. Вторият мандат бе връчен на ПП – ДБ в присъствието на Асен Василев, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова.

Преди седмица Мария Габриел върна първия мандат с идеята да бъде направено правителство с втория, като премиери от ГЕРБ и ПП – ДБ се „въртят“ на ротационен принцип. Първо трябваше „да застъпи“ акад. Николай Денков, а след 9 месеца – бившият еврокомисар.

Междувременно обаче избухна скандалът със записа от заседанието на Националния съвет на ПП, в който се говореше за съгласуване „с посолствата“ на шефовете на служба и поголовно уволнение на държавни служители, за да се заменят с „наши“. Това предизвика възмущението на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов и излъчената от нея за премиер Мария Габриел обявиха, че замразяват преговорите с „Промяната“ и ДБ./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram