Христо Проданов: Президентът прави същите политически чистки, за които сега се възмущава на ПП

Моделът на Радев, като този на Борисов, трябва да бъде отстранен

„Наяве излиза това, което ние от 7 години говорим за паралелната държава и за овладяните държавни институции.” Такава оценка за политическата обстановка даде заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Христо Проданов в ефира на NOVA News.

Според него след изтеклите записи трудно би се съставило правителство с втория мандат. „Но очевидно се дават сигнали, че уйдурмата ще продължи, така че всичко може да се случи”, коментира той.

В предаването „Твоят ден” Проданов подчерта, че с участието си в редовното правителство на Кирил Петков БСП не е позволила да има задкулисие и припомни, че когато Петков е взел еднолично решението да изгони 70 руски дипломати, социалистите са оттеглили подкрепата от неговото правителство.

„Тогава правителството беше съставено, въпреки идеологическите различия на участниците в него, с основна цел да се разгради моделът на Борисов. В същото време обаче се изгради моделът на Радев, който е същият, а и дори по-лош. Няма никакво значение дали моделът се казва „Борисов” или „Радев”, той трябва да бъде изкоренен”, каза още депутатът от „БСП за България”.

По неговите думи президентът е прав да се възмущава от това, което е излязло от записите, но той не може да бъде морален съдник на тази ситуация, защото той е правил същото.

„Ще дам няколко примера за политическа чистка, от която се възмущава. От отговори на въпроси, които съм задал към служебните министри, става ясно, че за периода  от 8-9 месеца, в който управлява служебното правителство, хиляди хора са освободени от работа, голяма част от тях изключителни професионалисти, които работят в министерствата повече от 20 години. Друг пример – за овладяването на службите. По принцип ръководствата на службите се предлагат от правителството и се одобряват от президента, но в ситуация на служебно правителство, назначено от Радев, дясната ръка предлага на лявата какво да се случи. Красноречив е и примерът с посланика ни в НАТО Милков, който доскоро беше служебен министър. И редица други примери с погазването на Конституцията. Нали не сме забравили, че президентът Радев, в разрез с Конституцията, назначи Кирил Петков за министър на икономиката?”, коментира още Христо Проданов.

Социалистът обясни, че БСП има решение да разговаря с всички за съставяне на редовно правителство, но има въпроси, по които няма да прави политически и морални компромиси. „Още в разговорите с Мария Габриел стана ясно, че имаме различия по отношение с бюджетния дефицит и изпращането на оръжия на Украйна”, припомни той.

„Безспорно трябва да има редовен кабинет, защото дори след следващи избори, ситуацията няма да е по-лесна, дори се опасявам, че ще е по-сложна. Така че трябва час по-скоро да се направи някакъв компромис и да се състави правителство, за да бъде отстранен моделът „Радев”, категоричен бе Христо Проданов. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram