Нов ръст на COVID: Какво се знае за новите варианти

„При новите варианти, които се наблюдават, характерно за тях е, че непрекъснато придобиват мутации, които им дават възможност да заобикалят имунния отговор, придобит след преболедуване или ваксинация”, обясни д-р Трифон Вълков в ефира на Нова телевизия.

„Има хора, които няколко пъти са се срещали с COVID. Преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет и той ни пази от този вариант”, обясни специалистът.

Вълков препоръча поставянето на ваксина.
Друг сериозен проблем, според него, е, че едва около 85% от населението е с ваксинационното покритие от морбили. За да не се допусне епидемия, трябва да е над 95%.

„Морбили е изключително заразна инфекция. Ваксината е комбинирана. Понякога има медицински случаи, когато човек не може да бъде ваксиниран. Но когато в обществото има предпоставка да се развие пандемия заради хора, които по собствено решение не искат да се ваксинират, страдат и другите”, заяви д-р Вълков.

„Морбили е лесно предаваема, високо заразна инфекция, усложненията не са леки, не са безопасни. Последната голяма епидемия от морбили е през 2009-2011 г., в страната са се заразили близо 25 000 човека. Смъртността е около 25 човека, но това са основно деца”, обясни той.

NOVA

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram