Протестът на енергетици и миньори продължава

Шести ден под блокада остават АМ „Тракия“ и АМ „Струма“. Отново има затворени пътища и затруднено движение по магистрали и проходи.
Движението по автомагистрала „Тракия“ – от п.в. „Свобода“ при Чирпан до п.в. Нова Загора, в двете посоки, продължава да бъде ограничено. Обходът е през път II-66 Сливен-Стара Загора, съобщиха от МВР.

Блокадата на АМ „Струма“ при Дупница, започнала в понеделник, ще продължи до решаване на проблемите с Регионалния справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите.

Временно е ограничено движението през Прохода на Републиката, между Гурково и Велико Търново.

Служители и работници в „Топлофикация“ – Русе отново излязоха на протест в подкрепа на енергетиците и миньорите в страната. Конкретните им искания остават същите: област Русе да бъде включена в Териториалните планове за справедлив преход и да получи субсидии от Фонда за справедлив преход, както и настояват за цялостно преразглеждане на плановете с участието на всички засегнати и за плавен преход към чисто гориво. Застават и зад шестте искания на колегите си от въглищните райони.

Парламентът ще обсъди на извънредното си заседание днес проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено във вторник след дълги часове на преговори. Заседанието ще започне от 12:00 ч.

По-рано вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха с представители на протестиращите миньори и енергетици. Срещата продължи няколко часа, а след нея министър-председателят обяви, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията. Предстои в министерския съвет премиерът да се срещне и с представители на работодателските организации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram