Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие – само 54 жени от 240 депутати!

Новият 47-ми парламент, чийто първи звънец ще удари на 3 декември, ще се запише в историята на българския парламентаризъм като най-младият – със средна възраст около 40 години.

И най-неопитният – половината от народните избраници ще прекрачат прага на сградата на Съединението за първи път. 

И с доминирано мъжко присъствие – само 54 жени от 240 депутати!

И с цял министрески съвет, който сяда на парламентарните банки – 17 са бившите министри и зам.-министри. 

ЮРИСТИ И ИКОНОМИСТИ

Тези две професии са най-плътно представени в новото Народно събрание – юристите са 38, икономистите – 31.
Стабилната юридическа квота би трябвало да е гарант, че ще се прекрати любимата практика на ГЕРБ – законопроекти да бъдат внасяни масово от народни представители, а не от Министерския съвет. И важни закони да бъдат променяни като поправка в преходните и заключителни разпоредби на други закони.

В тези пандемични времена лекарите в парламента са 13. Най-много са те в групата на ГЕРБ, като най-популярни са бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, бившият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и дългогодишният депутат д-р Лъчезар Иванов. На мястото на бившата шефка на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която се отказа да е депутат, от Смолян влезе друг лекар – д-р Красимир Събев, анестезиолог.

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от „Продължаваме промяната“ (ПП) Милко Пенев.


Най-възрастният депутат отново е от ИТН. Но няма да е Мика Зайкова, която не влезе в този парламент и затова първия звънец ще удари медикът доц. Силви Кирилов, на 70 години.

Жените са много по-малко от мъжете в новото събрание (само 54, а в 44-ия парламент бяха 65) и затова може да се каже, че депутатът от 47-ия парламент е мъж около 40 години, икономист, със скромен опит в политиката.

Имената Георги, Александър и Десислава са най-разпространени в законодателния храм.

КАК ИЗГЛЕЖДАТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ 

Липсата на политически и парламентарен опит важи за цялата група на водещата партия – „Продължаваме промяната“. В нея има 67 души, мнозина от които са показали завидни умения в дейности, изискващи бърз ум, комбинативност и иновативност. И които не са разчитали държавата да ги храни като чиновници.

Партията бе кръстена „на харвардите“ и не без основание. Освен съучредителите, бившите министри на икономиката и финансите, Кирил Петков и Асен Василев още двама души от парламентарната група са трупали знания в прочутия университет – Александра Милчева и Лена Бориславова.

Хора с умения в нови професии, например, са съпредседателят на партията Асен Василев и спряганият за външен министър Даниел Лорер. И двамата са се специализирали в създаване, представяне и продажба на стартъпи – дейност, която е нова за страната, самата дума „стартъп“ е малко позната. (Стартъп е млада компания, основана с цел разработване на уникален продукт или услуга и пускането им на пазара). Такъв е и представителят на ПП от Бургас – Димитър Ташев.

Други представители на ПП са създали, развили и наложили на пазара свои компании. Пръв в този списък без съмнение е спряганият за министър на транспорта собственик на „Еконт“ Николай Събев. С какво се занимава неговата фирма едва ли има нужда от обяснение.
Интересен бизнесмен е и Стоян Георгиев. Той е пилот, но не е отишъл на работа в авиокомпания, където би разполагал с добри доходи. Поел е риска да създаде собствена компания в селскостопанската авиация. 

Ивайло Шотев също има фирма, продукт на собствените му умения. „Гален – Фарма“ се занимава с производството на лекарства, хранителни добавки и козметика. Подобен е и бизнесът на финансиста Марин Шишев, който търгува с етерични масла.

Пламен Шалъфов също работи в сферата на красотата, но се изявява в модата и дизайна. Съдружник е в малък български бранд, който изнася своята продукция.

Ако не сте подозирали, че има бои, които могат да превърнат всяка повърхност в магнитна бяла дъска, Искрен Митев ще ви обясни как става това. Той е съосновател на компанията „Ескрео“, която се занимава с тази „магия“.

Няколко от депутатите на ПП са специалисти в новите технологии. Александра Милчева е специалист по киберсигурност, а Георги Стамов – по информационни технологии. Милчева е специалист по управление на киберриска с магистратура от Харвард.


Такъв е и Виктор Насър, който бе съветник на Кирил Петков в икономическото министерство. Стоил Стоилов пък е програмист на мобилни приложения. Програмисти са Велико Минков и Михаил Камбарев. Минков е работил в Силициевата долина.

IT специалист е единият от мандатоносителите на ПП – Константин Бачийски. Той обаче е и лидер на партията Средноевропейска класа. Може да се похвали и с политически опит, макар и на местно ниво. Бачийски е трети мандат общински съветник в Бургас.

С бизнес се занимават още Владимир Табутов и Радослав Рибарски.

В групата на ПП има не малко юристи. Като Лена Бориславова, например, която телевизионните зрители вече добре познават, защото показа компетентност в не една тиви изява. Възпитаничката на юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ има и магистратура от Харвард. Освен това тя е една от трите българки в класацията на списание „Форбс“ „30 под 30“. Сред законодателите от ПП в новия парламент ще бъдат и юристите Петър Куленски, Рена Стефанова, Мирослав Иванов, Никола Минчев и Милен Матеев.

В най-голямата група има и хора от образователния сектор. Като преподавателят по финанси в Американския университет Андрей Гюров, зам.-директорът на английската гимназия в Бургас Христо Симеонов, професорът от Пловдив Христо Даскалов, преподавателите Благовест Белев и Юрий Козлов.

Икономистите в ПП са двама – Радостина Ценова – със специализации в София, Ню Йорк и Бостън, и Венеция Нецова – Ангова, която също е специализирала в САЩ.

Но безспорно най-интересен в групата на ПП е Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Преди той симпатизираше на ДБ, но сега предпочете Промяната.
Партията си е сменил и Искрен Арабаджиев, който също идва от ДБ.

С парламентарен опит безспорно разполага Настимир Ананиев, който даде регистрацията на партията си – „Волт“, за да може ПП да участва в парламентарните избори. В миналото Ананиев е бил и съучредител на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“.

В групата на ПП няма да липсват и журналистите – Антония Димитрова от Шумен и Петър Миланов от Видин.

Интерес ще предизвикват и спортистите. Инна Иванова е световна шампионка по биатъл (800 метра бягане и 800 метра плуване), Иван Христанов е ултрамаратонец и запален планинар.

В ГЕРБ – НАШЕСТВИЕ ОТ БИВШИ МИНИСТРИ

В групата на ГЕРБ, която е от 59 народни представители, доминират бивши министри и зам.-министри.

Бивши министри са 12 души – Томислав Дончев, Петя Аврамова, Младен Маринов, Кирил Петков, проф. Костадин Ангелов, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Екатерина Захариева, Христо Терзийски, Десислава Танева, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова.


А бивши зам.-министри – лидерът на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев, който бе в МВнР, Жеко Станков – бивш зам в икономиката, Николай Нанков – зам.-министър на строителството, бившият зам.-министър на образованието Петър Николов.
В новия парламент отново ще бъде писателят Любен Дилов – син.

В групата на ГЕРБ е и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, бившата областна управителка на Пловдив Дани Каназирева, юристът Радомир Чолаков, лидерът на СДС Румен Христов, Росица Кирова, която се прочу с начина, по който се отказа от нея Слави Трифонов – била се снимала с Бойко Борисов.

В ДПС – АСОВЕ И ПЪРВОПРОХОДЦИ


В групата на ДПС (34 депутати) са двамата избраници, които ще започнат 10-и мандат – д-р Хасан Адемов (бивш социален министър) и икономистът Рамадан Аталай.

От ДПС е и вторият в класирането по младост избраник – Небие Кабак на 24 години. Тя обаче не е без политически опит – била е служител на община Сърница.

В групата на Движението са и асове като Йордан Цонев, Халил Летифов и д-р Джевдет Чакъров (бивш министър на екологията). Знаково е и присъствието на Делян Пеевски, който спечели мандат във Велико Търново в битка със съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

В БСП – ПОЗНАТИ ЛИЦА

БСП е представена от 26 депутати. Повечето от тях са познати лица като лидерът на партията Корнелия Нинова, проф. Георги Михайлов, проф. Румен Гечев (бивш икономически министър), Кристиан Вигенин (бивш министър на външните работи), Петър Кънев (бивш председател на икономическата комисия), Георги Свиленски, Христо Проданов, Драгомир Стойнев (бивш икономически министър), Александър Симов, острието Явор Божанков и др. Те ще бъдат гръбнакът на новата червена група.

ИНТ – С ТОШКО, НО БЕЗ СЦЕНАРИСТИТЕ НА СЛАВИ 

Групата на ИТН има един депутат по-малко от социалистите – 25. Сред тях е Ива Митева, председател на 45-ия и 46-ия парламент, която се спряга за пръв между равни и в новото Народно събрание.

За разлика от двата предишни парламенти, този път в групата на ИТН ще има само един сценарист от „Шоуто на Слави“ – Тошко Йорданов. Място в новия парламент намери и партийният секретар на ИТН Виктория Василева. В новия парламент намери място и популярният имунолог от БАН – проф. Андрей Чорбанов. Както и експертът по сигурност проф. Николай Радулов. В новия парламент ще бъде и неуспелият кандидат-премиер Пламен Николов.

ДБ – С МУЗИКАНТ  И  „МАЙКО МИЛА“, 

„Демократична България“ ще има 16 депутати. Сред тях освен съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Владислав Панев, е и популярният медик д-р Александър Симидчиев, както и преподавателят по право Атанас Славов. Интерес в групата на ДБ ще буди музикантът Стоян Михалев и съоснователката на сайта „Майко Мила“ Елисавета Белобрадова. Парламентарната банка отново ще търка и Антоанета Цонева, изборен експерт. Групата има и свой разследващ журналист – Зарко Маринов.

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ С ПЧЕЛАР И ШАМПИОНКА ПО ШАХ


Изцяло нова е групата на „Възраждане“, което не е странно като се има предвид, че партията за пръв път влиза в парламента. Депутатите й са 13. Сред тях е 26-годишната шампионка по шах Цвета Галунова. Георги Георгиев пък се представя като предприемач и пчелар.
Епицентър бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram